Zeilen in Kroatië

Een boottocht van enkele dagen of weken is misschien wel de aanlokkelijkste manier om de betoverend mooie kust van Kroatië te verkennen.

Zeilen in Kroatië
Foto door Jaxson Bryden via Pexels

Met prachtige stranden, zeer schilderachtige historische steden en in totaal zelfs meer dan duizend eilanden leent Kroatië zich in de warme zomermaanden uitstekend om per boot verkend te worden. Strekkend van het schiereiland Istrië in het verre westen tot het adembenemende stadje Dubrovnik niet ver van de grens met Montenegro, biedt dit schitterende deel van de Adriatische Zee dan ook uitgebreide mogelijkheden om de vakantie op het water door te brengen. Of het nu voor enkele dagen of enkele weken is en of je nu zelf het stuur in handen neemt of georganiseerd meezeilt op een groter schip, de Kroatische kust staat garant voor een onvergetelijke ervaring.

De mooiste kust van Zuid-Europa

Met een enorme verscheidenheid aan toeristische bezienswaardigheden, lijkt het wel alsof Kroatië ideaal ontworpen is voor hen die per boot van eiland naar eiland en van kleurrijke stad naar kleurrijke stad willen zeilen. Zo zijn er de toeristische maar zonder meer erg indrukwekkende steden Spit, Šibenik, Trogir en Dubrovnik die stuk voor stuk uitpuilen van de oude historische gebouwen uit de middeleeuwen of zelfs de tijd van de Romeinen. Vanuit de jachthavens van deze culturele steden is het vervolgens nooit ver varen naar een van de meer dan duizend eilanden. De grotere van deze, zoals Cres, Solta, Hvar, Brač en Krk, komen vaak compleet met kleine maar zeer gezellige dorpjes, intrigerende binnenlanden, resorts en nachtclubs, terwijl de bijna ontelbare kleinere en onbewoonde eilandjes juist weer erg in trek zijn om even volledig tot rust te komen.

Zeilen in Kroatië
Foto door Lucian Petronel Potlog via Pexels

Zelf huren en meezeilen

Wat de beste manier is om de charmante Kroatische kust te verkennen hangt natuurlijk voor een groot deel van je zeilkunsten af. Ben je een ervaren zeiler, dan is het mogelijk privé een zeilboot te huren om zo volledig vrij de meest zinderende stranden en de meest afgelegen eilanden en baaitjes te verkennen. Voel je je helemaal thuis op het water dan behoort het huren van een catamaran natuurlijk ook tot de mogelijkheden, terwijl motorjachten juist een wat eenvoudigere maar minstens zo aangename optie zijn.

Vakantie Kroatie

Ben je zelf niet zo handig met een boot, dan zijn er in Kroatië ook meer dan genoeg mogelijkheden om mee te varen. Zo zijn er zeiljachten waar je georganiseerd met mee kunt, terwijl je ook op de grotere cruiseschepen compleet met zwembaden, restaurants en bars het mooiste wat de Adriatische kust te bieden heeft zeker niet zult missen. Een heel wat goedkopere maar minder toeristische methode tenslotte is telkens per veerboot van eiland naar eiland te reizen, waardoor je de kust met haar historische steden van een heel andere kant zult ervaren.