Zeilen in Italië

Italië is door de idyllische kust, de warme zomers en de fonkelende Middellandse Zee prima geschikt om al zeilend te verkennen.

Zeilen in Italië
Foto door Josh Hild via Pexels

Met duizenden kilometers aan warme mediterrane kustlijnen, prachtige stranden en pittoreske havens, is Italië voor veel mensen ideaal voor een vakantie op het water. Vooral in de warme zomermaanden is het een zeer speciale manier om dit buitengewoon mooie land te verkennen. De mogelijkheden om zelf een zeilboot te huren of mee te varen met georganiseerde tochten zijn gelukkige dan ook bijzonder talrijk.

Beste plaatsen in Italië om te zeilen

Toch zijn niet alle delen van de Italiaanse kust even geschikt om te zeilen. Zo zijn sommige plaatsen te winderig, terwijl andere juist erg snel veranderend en onvoorspelbaar weer kennen. Wil je vrijwel zeker zijn van goed weer zonder teveel wind, dan liggen de baai van Napels en de Toscaanse kust het meest voor de hand. Beide liggen enigszins beschut door vele eilanden, terwijl je er door de grote populariteit van zeilen meer dan genoeg prima jachthavens vindt om aan te meren. Tevens behoren de ruige, rotsachtige kusten en de schilderachtige dorpjes en steden die je hier aantreft tot de grootste toeristische trekpleisters van Italië.

Ben je een meer ervaren zeiler en heb je niet zoveel problemen met een wat onrustigere zee, dan is de Ligurgische kust die doorloopt in de Franse Rivièra ook zeker een aanrader. Zoek je toch meer ongerepte natuur en beschutte baaitjes, dan zijn de wateren rond Sardinië en de noordkust van Sicilië ook te overwegen. Vooral de Eolische Eilanden met hun nog actieve vulkanen zijn erg indrukwekkend om te zien. De Italiaanse kust van de Adriatische Zee is daarentegen minder geschikt, met uitzondering van het stukje tussen Venetië en Triëst. Zoek je juist erg rustig water met een spectaculaire omgeving van hoge Alpen, dan zijn de Italiaanse meren in Lombardije tenslotte erg geschikt voor de beginnende zeiler.

Zelf het roer in handen of meezeilen

Of je zelf zeilt of juist meezeilt hangt natuurlijk van je eigen vaardigheden af. De mogelijkheden zelf een zeilboot te huren zijn in de hierboven genoemde plaatsen erg talrijk, met als grote voordeel natuurlijk dat je overal heen kunt gaan waar je maar wilt. Zo kun je helemaal vrij de kleine dorpjes of de beschutte strandjes aandoen. Ben je nog niet zo ervaren, dan is er de mogelijkheid een instructeur mee te laten zeilen. In veel gevallen zal het dan om een grotere groep van zeilboten gaan en een vaste route. Hoewel minder vrij dan wanneer je met je eigen boot zeilt, kun je er zo wel van op aan dat ze je de mooiste stukjes van de kust zullen laten zien.