Wintersport in Italië

Met twee uitgestrekte gebergtes binnen de landsgrenzen, positioneert Italië zich moeiteloos als een van de betere landen in Europa voor een wintersportvakantie.

Wintersport in Italië

Wie denkt aan een vakantie naar Italië, denkt vaak aan zon, hoge temperaturen, prachtige zandstranden en een warme mediterrane zee. Toch is het Zuid-Europese land ook bij uitstek geschikt voor wintersport. Met enkele van de beste pistes van de Alpen in het noorden en rustigere, meer gemoedelijke wintersportoorden in de Apennijnen in de laars van Italië, zijn de mogelijkheden zelfs meer dan toereikend. Wil je dus eens niet naar de gebruikelijke landen zoals Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk, dan kan Italië een zeer verrassend, aangenaam en prettig alternatief vormen.

Wintersport in de Alpen

De Alpen vormen natuurlijk zonder twijfel het grootste en beste wintersportgebied van heel Europa. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat Italië, met ruim meer dan duizend kilometer van de landsgrenzen in deze Alpen gelegen, beschikt over enkele zeer prominente wintersportgebieden. Verwacht prima onderhouden pistes in alle moeilijkheidsgraden, skiliften en uitstekende verlichting om ook na zonsondergang door te kunnen gaan. Sneeuwkanonnen voor winters met weinig neerslag zijn ook vrijwel standaard aanwezig. De resorts en wintersportoorden met uitstekende voorzieningen doen hier zeker niet onder voor die in de noordelijkere Alpenlanden.

Om te beginnen in het westen, is Turijn een van de beste plaatsen om je wintersportvakantie te houden. De hoofdstad van de regio Piëmont werd namelijk niet voor niets gekozen om de Olympische Winterspelen van 2006 te organiseren. Iets buiten de stad vind je bijvoorbeeld de Via Lattea, oftewel de Melkweg, een zeer groot wintersportgebied met bekende oorden zoals Sauze d’Oulx en Sestriere. Ook ten noorden van Piëmont in Valle d’Aosta, de kleinste regio van Italië die omringd is door de hoogste bergen van de gehele Alpen, zijn de mogelijkheden al even uitmuntend. Zo vind je hier ook de Mont Blanc met haar legendarische pistes. Verder naar het oosten zijn de Dolomieten op de grens van Trentino-Zuid-Tirol en Veneto zeer populair. Deze grillige, spitse pieken vormen namelijk een bijzonder aangename omgeving om in te skiën of snowboarden. In Friuli-Venezia Giulia tenslotte, zijn er bij Monte Zoncolan en Tarvisio kleinere maar nog altijd indrukwekkende pistes.

Wintersport in de Apennijnen

Wil je liever de soms erg drukke pistes van de Alpen vermijden, dan zijn de minder hoge en minder steile bergen van de Apennijnen wellicht een optie. Zich uitstrekkend door de hele laars van Italië, is het vooral in de hogere delen van Abruzzen dat het zeer aangenaam skiën is. Hoewel de pistes minder moeilijk en de uitgaansmogelijkheden minder uitbundig zijn, is het zeker voor hen die een minder toeristische en minder dure skivakantie in gedachten hebben hebben een uitstekende optie. Nog minder druk zijn tenslotte de kleinere plaatsjes zoals bijvoorbeeld San Massimo in Molise, waar langlaufen ook goed tot de mogelijkheden behoort.