Weer en klimaat van Italië

Hoewel Italië een reputatie geniet van warm en zonnig weer, zijn er toch veel regionale verschillen om rekening mee te houden bij het plannen van de vakantie.

De vijf beste wandelgebieden van Italië
Foto door eberhard grossgasteiger via Pexels

Bij Italië wordt al snel gedacht aan een altijd stralende zon en hoge temperaturen, kortom voor veel mensen het ideale vakantieweer. Hoewel dit natuurlijk erg aangenaam zou zijn, kent Italië met veel hoogteverschillen en invloed van de zee toch juist een erg gevarieerd klimaat. Tevens zijn er vier duidelijk te onderscheiden seizoenen, hoewel de verschillen in sommige delen van het land tamelijk mild kunnen zijn. Voordat je je reis boekt, kan het dus geen kwaad eerst eens te kijken wat voor weer je zoal kunt verwachten.

De Alpen en de Po-vlakte

Aan drie kanten omgeven door de Alpen en de Apennijnen, ligt het noorden van Italië bijna volledig afgeschermd van de rest van Europa en de Middellandse Zee. In tegenstelling tot in de rest van het land, kan het in de winters hier dan ook behoorlijk vriezen. Grote steden zoals TurijnMilaan en zelfs Bologna zijn doorgaans een stuk kouder dan Nederland. Ook valt er erg veel sneeuw, uiteraard vooral in de Alpen maar toch ook regelmatig op de Po-vlakte. De zomers daarentegen zijn juist weer een stuk warmer dan bij ons. Tevens kan het tijdens de warme maanden van het jaar erg broeierig zijn, af en toe onderbroken door fikse onweersbuien.

Het bovenste deel van de laars

Het bovenste deel van de laars van Italië, ruwweg vanaf Florence tot Napels, kent juist weer veel mildere winters. Dit betreft vooral de grotere steden en de kuststreken die veel toeristen trekken, want hoger in de Apennijnen zoals in de regio Abruzzen wordt het juist wel weer wat kouder. Ook is er een duidelijk onderscheid tussen de drogere oostkust en de westkust met juist weer meer neerslag. In tegenstelling tot het noorden, valt deze neerslag echter vooral in de herfst en winter. Ook het groene Ligurië nog ten zuiden van de Apennijnen kan tot dit klimaat gerekend worden.

Het zuiden van Italië

Het zuiden van Italië, kenmerkt zich vooral door de erg hete en soms erg droge zomers. Vooral in Apulië oftewel de hak van de laars van Italië, Sicilië en in iets mindere mate in Sardinië kan het soms wekenlang niet regenen. De winters zijn weliswaar kouder, maar nog warm genoeg voor hen die van lekker koel weer houden om het land te verkennen. Wel valt er in deze tijd meer regen dan in de zomer, maar de kans dat de vakantie in het water valt is alsnog tamelijk klein.

Beste tijd om Italië te bezoeken

De beste tijd van het jaar om Italië te bezoeken hangt natuurlijk af van het doel van je reis. Ga je op wintersport dan zijn de koudere maanden het meest geschikt, met vooral in februari en maart veel kans op goede sneeuw. Een strandvakantie valt weer beter in juli en augustus, met vaak in juli iets minder kans op onweersbuien. Wil je echter de steden en het binnenland bezoeken, dan zijn april en mei het beste geschikt. Dit zijn door het hele land relatief droge maanden met goede temperaturen. Voor het noorden van het land is het ook in juni nog altijd niet te heet. De herfst kent tenslotte weliswaar vergelijkbare temperaturen maar ook meer neerslag en geniet dus minder de voorkeur.