Wall Street

Wall Street is met instellingen zoals de New York Stock Exchange en de NASDAQ niet alleen in de financiële wereld een zwaargewicht, maar geldt binnen New York tevens als een belangrijke toeristische trekpleister.

Wall Street New York

In vrijwel elk journaal, elke krant en op elke financiële nieuwswebsite kun je dagelijks lezen over de gebeurtenissen op Wall Street. Met de New York Stock Exchange en de NASDAQ, de twee grootste effectenbeurzen ter wereld die beide hier hun hoofdvestigingen hebben, is Wall Street dan ook zonder meer een van de belangrijkste financiële centra ter wereld. Ook de Federal Reserve Bank van New York met de grootste goudopslagplaats ter wereld past natuurlijk erg goed in hetzelfde straatje. Voeg er nog enkele historische gebouwen aan toe en je hebt met Wall Street ook meteen een van de drukst bezochte toeristische trekpleisters van New York te pakken.

Bezienswaardigheden Wall Street

Hoewel Wall Street gewoon een straat in Downtown New York is, zijn er ook enkele bezienswaardigheden die vrijwel altijd met Wall Street geassocieerd worden, maar in feite enkele straten verderop te vinden zijn. Zie hiervoor ook de kaart onderaan.

Trinity Church

Trinity Church, te vinden aan het begin van Wall Street waar het uitkomt opBroadway, is een historische protestante kerk in neogotische bouwstijl. Toen de huidige kerk in 1846 gebouwd werd functioneerde het met een hoogte van 85 meter nog als herkenningspunt voor schepen, maar aan het begin van de twintigste eeuw verdween het al snel tussen de wolkenkrabbers waar het tot vandaag de dag tussen in geklemd ligt.

New York Stoch Exchange

Als je vanaf Trinity Church vervolgens Wall Straat in loopt, zul je de New York Stock Exchange aan je rechterhand vinden. Het is de grootste effectenbeurs ter wereld. De façade met de enorme Amerikaanse vlag is feitelijk gelegen aan Broad Street, een korte zijstraat van Wall Street. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 is de beurs helaas niet meer voor toeristen toegankelijk.

Wall Street Bull

Voor veel toeristen is het vaak even zoeken naar de Wall Street Bull, het grote bronzen beeld van een stier dat door de Italiaanse kunstenaar Arturo Di Modica als geschenk aan New York voor de New York Stock Exchange werd geplaatst. Aangezien dit destijds zonder toestemming gebeurde, is het meer dan drieduizend kilogram wegende beeld namelijk door de politie verplaatst naar Bowling Green, een klein park iets ten zuiden van Wall Street.

Federal Hall

Schuin tegenover de New York Stock Exchange vind je Federal Hall. Hoewel dit vaak omschreven wordt als de plaats waar George Washington zijn eerste rede als president hield en waar de Bill of Rights aangenomen werd, is het huidige gebouw pas veel later in de negentiende eeuw gebouwd. Aanvankelijk deed dit dienst als douanekantoor, maar tegenwoordig is er een museum over de oorspronkelijke Federal Hall te vinden.

Federal Reserve Building

Iets ten noorden van Wall Street vervolgens, aan Liberty Street, is het gebouw van de Federal Reserve Bank van New York te bezichtigen. Dit gebouw is vooral bekend omdat het diep onder de rotsbodem van Manhattan de grootste goudopslagplaats ter wereld heeft, met vrijwel al het goud eigendom van nationale banken van andere landen. Als toerist is het mogelijk de zwaarbeveiligde opslagplaats te bezoeken.

NASDAQ

NASDAQ, de beurs waar veel technologische bedrijven hun aandelen verhandelen, is te vinden in het verlengde van Liberty Street aan Zuccotti Park. Dit is de hoofdvestiging van de NASDAQ, maar de de vestiging aan Times Square in Midtown Manhattan is waarschijnlijk nog bekender. Het park voor de NASDAQ is tevens de locatie waar de Occupybeweging in 2011 hun kamp had opgeslagen.

Geschiedenis Wall Street

Voor Nederlanders heeft Wall Street een erg interessante geschiedenis, aangezien het in het oorspronkelijke Nieuw-Amsterdam de straat langs de stadsmuur was die vijandige indianenstammen buiten moest houden. Naast Wall Street herinneren nog veel andere straatnamen in dit deel van New York aan de Nederlandse stad die in 1665 door de Engelsen overgenomen werd. Pas een eeuw later met de oprichting van de New York Stock Exchange in 1792 zou de straat uitgroeien tot het financiële centrum van de stad, dat uiteindelijk met Amerika meegroeide tot een van de belangrijkste financiële centra ter wereld.

Praktische informatie Wall Street: