Vervoer binnen Italië

Om in het lange, uitgestrekte Italië van A naar B te geraken, staan er enkele mogelijkheden wat betreft vervoer tot je beschikking.

Vervoer binnen Italië
Foto door Olga Vunder via Pexels

Italië is een groot land met enorme afstanden. Zo is het vanaf de noordelijke grens in de Alpen tot het het uiterste zuiden in Sicilië al snel meer dan 1500 kilometer. Ga je dus op vakantie naar Italië en wil je meerdere plaatsen bezoeken, dan is het aan te raden eerst uit te zoeken hoe je het vervoer gaat regelen. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden per vliegtuig, auto, trein en per boot.

Vliegen binnen Italië

Met een dertigtal vliegmaatschappijen die hevig met elkaar concurreren, kan vliegen een van de goedkoopste en snelste mogelijkheden zijn om naar een andere stad te reizen. Vooral bij de langere afstanden van bijvoorbeeld het noorden naar het zuiden van het land, zal dit wat tijd en kosten betreft zonder meer de beste optie zijn. Een nadeel is echter dat er enkel vluchten gaan naar grote tot middelgrote steden. Vliegen binnen Italië is dus zeer geschikt voor stedentrips, maar wil je ook het minstens zo mooie platteland verkennen dan zul je alsnog een aanvullende manier van vervoer moeten vinden.

Italië per trein verkennen

Een van die aanvullende manieren van vervoer is de trein. Met een veel dichter netwerk heeft elke plaats van belang in Italië wel een treinstation, waardoor de stranden, bergen en het platteland heel wat dichterbij komen. Verwacht wel relatief meer te betalen. Als geld minder een rol speelt, kan de trein daarnaast ook een prima alternatief zijn om je tussen de grote steden te verplaatsen. Vooral in het noorden van het land liggen er hogesnelheidslijnen die steden zoals TurijnMilaanVenetiëRome en Napels met elkaar verbinden.

In de auto door Italië

In Italië rondreizen per auto is natuurlijk verreweg het meest praktische, of je nu een auto huurt of zelf naar Italië rijdt. Het is hier wederom in het noorden van het land dat het wegennet in erg goede staat verkeert, hoewel je er rekening mee moet houden dat veel autowegen tol vereisen. De twee belangrijkste autowegen, oftewel Autostrada, zijn de A1 van Milaan naar Napels en de A4 van Turijn naar Triëst. Ook zijn er enkele routes die vooral bekend staan om de spectaculaire uitzichten, waaronder de A10 langs de Ligurische kust, ook wel bekend als de Autostrada dei Fiori. Een andere erg mooie route is de Autostrada Adriatica, oftewel de A14 die bijna de gehele oostkust van het Italiaanse schiereiland volgt.

Veerboten en cruises

Een minder gebruikelijk manier van vervoer in Italië is tenslotte per boot. Toch, wil je vanaf het vasteland de eilanden Sardinië en Sicilië bereiken, dan is een veerboot vaak toch een van de beste mogelijkheden, helemaal als je een auto wilt meenemen. Aan de oostkust van Italië zijn het echter vaker cruiseschepen dan veerboten die de havens aandoen, om van hieruit bijvoorbeeld de prachtige Kroatische of zelfs Griekse eilanden te verkennen.