Verenigde Naties

Internationaal als New York is, zijn de gebouwen van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties niet alleen politiek van groot belang, maar vormen ze ook een belangrijke toeristische attractie.

Als misschien wel de meest internationale stad ter wereld, zal het niet als een verrassing komen dat ook het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York gevestigd is. Gelegen op een stukje grond aan de oostkust van Manhattan dat onder internationale in plaats van Amerikaanse jurisdictie valt, is het hier dat de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering van de VN bijeenkomen. Hoewel niet al te groot vergeleken met de rest van New York, is het voor toeristen toch erg interessant om te bezoeken. Zo is er bijvoorbeeld niet alleen de welbekende zaal waar de Algemene Vergadering bijeenkomt, maar zijn er eveneens talloze geschenken van de VN-lidstaten te bezichtigen.

Bezienswaardigheden Verenigde Naties

Hoewel de meeste toeristen komen voor de rondleiding door het gebouw, is het ten eerste ook mogelijk enkel de gratis toegankelijke lobby te bezoeken. Hier vind je onder andere een kleine tentoonstelling over het werk van de Verenigde Naties, een boekenwinkel en een klein postkantoortje met unieke postzegels van de VN. Ook gratis en interessant zijn de geschenken die door verschillende landen geschonken zijn, waarvan er enkele in de tuin te bezichtigen zijn. Het meest iconische is waarschijnlijk de revolver met een knoop in de loop, een geschenk van Luxemburg. Ook de gebarsten Italiaanse wereldbol en het stukje van de Berlijnse Muur trekken echter veel bekijks.

Wat de gebouwen van de Verenigde Naties zelf betreffen, deze zijn enkel toegankelijk als onderdeel van een rondleiding met een gids. Voltooid in 1951 nadat twee jaren eerder het VN-hoofdkantoor van Londen naar New York verplaatst was, werd het complex gefinancierd door de steenrijke Rockefeller-familie die ook verantwoordelijk was voor het Rockefeller Center midden in Manhattan. Tijdens de rondleiding zul je vanzelfsprekend veel informatie over de organisatie te zien krijgen. Ook wederom enkele van de mooiere geschenken van leden zijn hier te bezichtigen, waaronder een boeddhistische stoepa uit Thailand en enorme muurschilderingen uit Brazilië. DeUniversele verklaring van de rechten van de mens zijn hier eveneens kunstzinnig uitgebeeld. Andere bezienswaardigheden zijn kleine tentoonstellingen over bijvoorbeeld landmijnen, het leed van kinderen en militaire conflicten die nog altijd niet beëindigd zijn.

Een van de beroemdste zalen tenslotte is natuurlijk die waar de 193 VN-leden in de Algemene Vergadering bijeenkomen. Hoewel je slechts enkele minuten hebt deze te zien, is het zeker indrukwekkend te noemen. De zetel van Nederland is meteen links van het centrale pad en de de derde van boven. Overigens is de zaal niet toegankelijk tijdens vergaderingen, dus houdt hier rekening mee als je een bezoek aan het hoofdkwartier van de Verenigde Naties plant.

Bereikbaarheid Verenigde Naties

Het complex van de Verenigde Naties is te vinden aan de East River ten oosten van Midtown Manhattan. Reis je met de metro, dan kun je uitstappen op Grand Central – 42 Street op lijnen S, 4, 5, 6 en 7. Volg vanaf hier 42nd Street tot het water en je zult de Verenigde Naties aan je linkerhand zien verschijnen.

Praktische informatie Verenigde Naties:

  • Engelse naam: United Nations Headquarters
  • Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 9:45 tot 16:45; gesloten op 1 januari, 18 februari, 29 maart, 27 mei, 4 juli, 8 augustus, 15 oktober, 28 november en 25 december
  • Toegangsprijs: $16 met kortingen voor senioren, studenten en kinderen
  • Nabije attracties: Rockefeller CenterFifth AvenueNew York Public Library
  • Tijdsbestek: een uur voor de rondleiding