Vakantie Veneto

Van de Alpen tot de Adriatische kust en van het verbazingwekkende Verona tot het voortreffelijke Venetië biedt Veneto misschien wel het allermooiste stukje Italië.

Vakantie Veneto
Foto door Julius Silver via Pexels

Toen Venetië lang geleden gold als de toonaangevende maritieme macht in het Middellandse Zeegebied, strekte het achterland zich uit van de warme Adriatische kust tot de met sneeuw bedekte Alpen in het noorden. Tegenwoordig bekend als de regio Veneto, is het op toeristisch gebied vooral vermaard om het diverse landschap en de bijzonder mooie steden. Veneto is dan ook een deel van Italië dat zonder meer alles in huis heeft voor een onvergetelijke reis.

Bezienswaardigheden Veneto

Wat de toeristische attracties betreft behoeft Venetië zelf natuurlijk geen introductie. Met de honderden kanalen, gondels en bruggen die de meest sierlijke architectuur van Europa met elkaar verbinden, is de hoofdstad van Veneto tot ver buiten de landsgrenzen bekend. De andere plaatsen in de regio doen echter niet veel voor Venetië onder. Chioggia iets naar het zuiden bijvoorbeeld, wordt vaak wel een Venetië in het klein maar dan zonder de toeristische drukte genoemd. Verona, de tweede stad van Veneto, kent prachtige gebouwen uit alle belangrijke historische periodes, met een van de grootste nog altijd in gebruik zijnde Romeinse amfitheaters als hoogtepunt. Padua en Vicenza zijn al even elegant, waarbij de eerste stad beroemd is door de de universiteit en de oudste botanische tuinen ter wereld, en de tweede door villa’s van de befaamde architect Palladio in een markante renaissancestijl.

Venetië Italië

Het natuurschoon van Veneto blijft echter niet achter bij de steden. Zo zijn de Alpen niet alleen geschikt voor de wintersport, maar behoren de Dolomieten op de grens met Trentino-Zuid-Tirol zelfs tot de meest markante en grillige gebergtes ter wereld. De hoogste piek, de Marmolada, is met 3.343 meter bij goed weer zelfs helemaal vanaf Venetië zichtbaar. Ook midden tussen deze bergen gelegen is het Gardameer, met middeleeuwse dorpjes en kastelen het grootste en een van de mooiste meren van Italië. De Lagune van Venetië en de delta van de rivier de Po tenslotte, staan vooral bekend om de uitgestrekte zandstranden en de vele kleine eilandjes.

Praktische informatie Veneto

Met zowel in Venetië als in Verona belangrijke internationale luchthavens, is Veneto rechtstreeks vanuit Nederland bereikbaar. Binnen Italië zijn de grote steden van de regio met hogesnelheidstreinen met elkaar en de rest van het land verbonden. Reis je per auto, dan brengt de A4 je naar de andere grote steden van het noorden van Italië, terwijl de A13 en A22 de regio met het zuiden verbinden.

  • Naam in het Italiaans: Veneto
  • Aantal inwoners: 4,9 miljoen
  • Hoofdstad van de regio: Venetië
  • Aanbevolen tijdsbestek: tien dagen