Vakantie Venetië

Venetië met haar romantische kanalen, bruggen en gondels, biedt een charme en glans die maar zeer weinig mensen zullen kunnen weerstaan.

Venetië Italië

Als er een stad in Italië is waarvan de schoonheid het voorstellingsvermogen bijna te boven gaat, dan moet het wel Venetië zijn. Deze exceptioneel stijlvolle stad behoort met talloze kanalen, bruggetjes, paleizen en gondels zonder meer tot de mooiste ter wereld. Gelegen aan het noordelijke deel van de Adriatische Zee, beheerste het tegen het einde van de middeleeuwen een handelsnetwerk dat zich uitstrekte tot de verste hoeken van de mediterrane wereld. Tegenwoordig is Venetië echter een van de populairste reisbestemmingen van Italië en de hoofdstad van de al even mooie regio Veneto.

Bezienswaardigheden Venetië

Met maar liefst 177 kanalen die de stad verdelen in 118 kleine eilandjes, behoeft Venetië natuurlijk geen introductie. Ook de honderden sierlijke bruggen die deze eilandjes weer met elkaar verbinden en de ontelbare zwarte gondels zijn overbekend. Wat Venetië verder zo speciaal maakt is dat, afgezien van enkele busboten op het zich als een S door de stad slingerende Canal Grande, gemotoriseerd verkeer niet is toegestaan. Je kunt dus heerlijk zonder het lawaai van auto’s de prachtige architectuur verkennen.

Venetië Italië
Foto door David Bartus via Pexels

Enkele van de meest adembenemende gebouwen die Venetië zo speciaal maken zijn te vinden rond het Piazza San Marco. Aan dit uitgestrekte plein bevindt zich namelijk de kathedraal van de stad, de Basilica Cattedrale Patriarcale di San Marco. Gebouwd in de elfde eeuw, maken de invloeden van het Byzantijnse Rijk waar Venetië destijds handelscontacten mee had aangeknoopt, het tot een van de meest betoverende en sprookjesachtige kerken ooit. Ook zeer de moeite waard is het er bijna aan vast gebouwde Palazzo Ducale, het weelderige paleis van waaruit de Doge de stad eeuwenlang wist te regeren. En waar de Doge uit de machtigste familie kwam, zijn ook de door de stad verspreide paleizen en handelshuizen van andere belangrijke Venetiaanse families stuk voor stuk indrukwekkende toeristische attracties.

Venetië Italië
Foto door Wolfgang via Pexels

Andere nog niet genoemde bezienswaardigheden zijn de vuurtoren, de Campanile van Venetië van bijna honderd meter hoog, en de vele musea die de stad rijk is. Naast de gebruikelijke kunstgalerijen zijn vooral het Museo del Vetro en het Museo del Merletto over respectievelijk de productie van glas en kant erg bekoorlijk. Iets buiten de stad zelf, zijn het de schitterende stranden, kleine eilandjes en pittoreske kleinere haventjes in de Lagune van Venetië die het plaatje compleet maken. Zo is er Murano met haar beroemde glasblazers en Burano met prachtige felgekleurde huisjes, terwijl Jesolo en het Lido juist uitstekende badplaatsen met schitterende zandstranden zijn.

Praktische informatie Venetië

Met een van de grootste vliegvelden van Italië en dagelijks rechtstreekse vluchten uit Nederland, is Venetië goed per vliegtuig bereikbaar. Binnen Italië ligt het op enige afstand van de andere grote steden in het noordoosten van het land. Aan het einde van een hogesnelheidslijn vanaf Bologna en nabij de A4, A13 en A57 is het daarnaast ook zowel per trein als per auto alsnog goed te bereiken.

  • Aantal inwoners: 271.000
  • Stad gesticht in: 5e eeuw
  • Italiaanse regio: Veneto
  • Afstand vanaf Rome: 530
  • Aanbevolen tijdsbestek: vijf dagen