Vaticaanstad

Vaticaanstad, het persoonlijke land van de paus en de kleinste staat ter wereld, is eveneens een van de grootste publiekstrekkers van Rome.

vaticaanstad italie

Ben je Italië maar bedenk je je dat je toch eigenlijk naar een ander land had gewild, dan hoef je in de Italiaanse hoofdstad alleen maar een stukje te lopen. Vaticaanstad, met 44 hectare het kleinste onafhankelijke land ter wereld, ligt namelijk volledig binnen de stadsgrenzen. In 1929 door Mussolini aan de paus gegeven ter compensatie voor de in Italië opgegane Kerkelijke Staat, is het tegenwoordig behalve de hoofdzetel van de katholieke kerk ook een belangrijke toeristische attractie.

Bezienswaardigheden Vaticaanstad

Vaticaanstad biedt erg veel attracties per de nog geen halve vierkante kilometer die het beslaat. Zonder twijfel het bekendste is de enorme Sint-Pietersbasiliek van maar liefst 220 meter lang, 150 meter breed en 138 meter hoog. Dit zestiende-eeuwse bouwwerk is de belangrijkste kerk binnen het rooms-katholieke geloof en is wat weelderigheid betreft dan ook onovertroffen. Je vindt hier bijvoorbeeld praalgraven van maar liefst 148 pausen, terwijl het graf van de eerste apostel Petrus met het magnifieke Baldakijn van Bernini eenvoudigweg adembenemend mooi is. Ook het enorme Sint-Pietersplein voor de kerk, omringd door 284 zuilen en 88 pilaren in een klassieke en barokke stijl, is met een oude Egyptische obelisk in het midden misschien wel een van de bekendste toeristische attracties van heel Rome.

Het naast de Sint-Pieter gelegen Apostolisch Paleis bevat de eigenlijke woon- en werkvertrekken van de paus, als wel van de nog geen duizend overige inwoners van het kleinste land ter wereld. Behalve priesters en zusters, zijn de vrijwilligers van de Zwitserse Garde die de paus al meer dan 500 jaar beschermen een opmerkelijke groep inwoners. Wil je de paus zelf zien, dan kun je hem op zon- en feestdagen aan het raam van zijn werkkamer zien verschijnen.

Ook in het complex van het Apostolisch Paleis liggen de Vaticaanse Musea, met talloze schatten, schilderijen en beeldhouwwerken enkele van de meest indrukwekkende musea van Italië. De collectie van deze Vaticaanse musea, als wel wat er in de aangrenzende bibliotheken bewaard ligt, behoort tot de oudste, belangrijkste en grootste ter wereld. Ook onderdeel van de musea is tenslotte de Sixtijnse Kapel, een hoogtepunt van de renaissance door de indrukwekkende bouwstijl en de fresco’s van de kunstenaar Michelangelo.

Bereikbaarheid Vaticaanstad

Vaticaanstad ligt midden in het centrum van Rome, niet ver van de rivier de Tiber. De kans is groot dat je het vanaf je hotel zelfs wel kunt aflopen, maar mocht je de metro moeten nemen dan is Ottaviano San Pietro – Musei Vaticani op lijn A het meest voor de hand liggende station.