Vakantie Valle d’Aosta

Gelegen midden tussen de hoogste bergen van de Alpen, is de kleine regio Valle d’Aosta in het uiterste noordwesten van Italië de ultieme bestemming voor bergtoerisme.

Als veruit de kleinste regio van Italië, staat Valle d’Aosta nabij de grens met Frankrijk en Zwitserland volledig in het teken van het spectaculaire berglandschap. Omringd door de hoogste toppen van de gehele Alpen, waaronder Mont Blanc, beslaat de regio namelijk niet meer dan een grote, diepe vallei met een aantal zijdalen. Deels Franstalig, is Valle d’Aosta dan ook erg populair voor zomerse activiteiten zoals trektochten door de bergen, raften en rotsklimmen, terwijl de mogelijkheden voor wintersport onovertroffen zijn.

Bezienswaardigheden Valle d’Aosta

Zoals de naam al doet vermoeden, beslaat Valle d’Aosta een langgerekte vallei in de Alpen waarbij Aosta als de belangrijkste plaats in die vallei geldt. Klein maar bijzonder aangenaam, biedt het plaatsje genoeg vermaak voor toeristen in zowel de zomer als tijdens het wintersportseizoen. Ook zijn er een behoorlijk aantal Romeinse ruïnes te vinden, waaronder een triomfboog, stadsmuren, ondergrondse gangen en een amfitheater. Weliswaar lang zo indrukwekkend niet als de ruïnes in Rome, zijn deze overblijfselen uit de oudheid toch een erg fraaie toevoeging aan een vakantie naar Aosta. Verder zijn er in de vallei ook nog enkele dorpjes te vinden met middeleeuwse kastelen, waaronder die in Saint-Pierre en Fénis tot de mooiste gerekend kunnen worden.

Met de vallei gelegen op slechts iets meer dan 500 meter, zijn het de kolossale met sneeuw bedekte pieken er omheen die natuurlijk een buitengewoon indrukwekkend uitzicht geven. De Mont Blanc, met 4.810 meter de hoogste berg van de Alpen, is vooral bij Chamonix aan de via een tunnel bereikbare Franse kant een waar paradijs voor tal van activiteiten. Zo is het mogelijk uitgebreide wandelingen of klimtochten door de dalen, kloven en over de gletsjers te ondernemen, terwijl kajakken en raften in de snelstromende beekjes natuurlijk nog avontuurlijker is. Ook erg populair is de Gran Paradiso, met 4.061 meter de hoogste berg die volledig binnen Italië gelegen is. Het Nationaal Park Gran Paradiso dat een groot deel van de regio beslaat, staat ook bekend om de vele in het wild voorkomende steenbokken en gemzen. In de winter verandert Valle d’Aosta tenslotte in een van de beste wintersportgebieden van Europa. Met talloze pistes, liften en uitgaansgelegenheden, zijn de mogelijkheden voor een succesvolle wintersportvakantie er bijna onbeperkt.

Praktische informatie Valle d’Aosta

Aangezien er in Aosta geen internationaal vliegveld is, zul je vanuit Nederland eerst naar Turijn of Milaan moeten. Vanaf deze steden is Valle d’Aosta vervolgens in ongeveer twee uur per trein of per auto te bereiken. Eerst naar het in Zwitserland gelegen Genève vliegen behoort ook tot de mogelijkheden. Vanaf hier is Valle d’Aosta namelijk ook goed te bereiken.

  • Naam in het Italiaans: Valle d’Aosta
  • Aantal inwoners: 129.000
  • Hoofdstad van de regio: Aosta
  • Aanbevolen tijdsbestek: twee dagen