Union Square

Union Square is een van de drukst bezochte pleinen van New York, dat mede door de zeer kenmerkende architectuur rondom het plein een typische en niet te missen Amerikaanse sfeer uitstraalt.

Onder de inwoners van New York is Union Square door de centrale ligging en de vele restaurants en kledingwinkels in het hogere marktsegment een van de meest bekende locaties in de stad. Door de groentemarkt waar boeren van buiten de stad hun producten verkopen en de voor New York erg karakteristieke architectuur aan en in de straten rondom het park, zullen ook de meeste toeristen een bezoek aan Union Square waarschijnlijk niet kunnen weerstaan. Daarnaast is op het plein zelf ook nog een aangenaam park met historische standbeelden te bezoeken, waar het tevens prima uitrusten is van het de hele dag de toerist uithangen.

Bezienswaardigheden Union Square

Hoewel Union Square een lange historie kent van demonstraties, ontleent het zijn naam desondanks niet aan de vakbondbeweging. Union verwijst namelijk simpelweg naar het samenkomen van Broadway en Park Avenue, twee van de belangrijkste grote straten van Manhattan. Door de vele bomen en kleine parkjes is Union Square een erg groen plein, dus het is ook een goede locatie om even uit te rusten. Behalve veel bomen staan er ook veel standbeelden op het plein, met onder andere bekende beelden van George Washington, Abraham Lincoln en Mahatma Gandhi.

Architectuur Union Square

Meer nog dan het plein zelf echter, trekt de architectuur rondom Union Square dagelijks vele duizenden toeristen. Veel van de smalle, hoge en erg dicht op elkaar staande flats hier zijn allemaal gebouwd in de zogeheten gietijzer-bouwstijl. Deze ontstond in de tweede helft van de negentiende eeuw en kenmerkt zich door het gebruik van het goedkoop te produceren gietijzer aan de façades. Het bekendste gebouw in deze stijl is het Flatiron Building, dat enkele blokken ten noorden van Union Square aan Broadway ligt. Voor wie deze typisch New Yorkse architectuur maar niets vindt, aan de zuidzijde van het plein heb je ook modernere bouwwerken, met onder andere het Metronome, een artistieke klok van 4 miljoen dollar waar de meeste mensen geen touw aan vast kunnen knopen.

Union Square Green Market en Holiday Market

New York is een van de grootste metropolen ter wereld, maar geheel tegen de verwachting in vind je elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag tussen 8:00 en 18:00 boeren van het platteland op Union Square hun groente, fruit en andere levensmiddelen verkopen. Bezoek je het plein tussen 23 november en 24 december, dan zul je ook tientallen kleine boetiekjes aantreffen waar mensen zelfgemaakte producten zoals kaarsen, mutsen en sjalen verkopen.

Bereikbaarheid Union Square

Door de centrale ligging in New York, zal Union Square waar je ook bent vrijwel altijd vrij eenvoudig te bereiken zijn. Lijnen 4, 5, 6, L, N, Q en R stoppen allemaal op het station 14th St Union Sq aan het zuidelijk uiteinde van het plein.

Praktische informatie Union Square: