Vakantie Umbrië

Met op hoge rotsen gebouwde dorpjes, heuvels, bergen en een groen, gemoedelijk platteland, leent Umbrië zich vooral voor een plezierige en rustgevende vakantie.

Enigszins afgesloten van de buitenwereld is Umbrië de enige regio in de laars van Italië die niet aan zee grenst. Met veel natuurschoon, het ontbreken van grote steden en een behaaglijk platteland, is het daarnaast een nog weinig door het toerisme ontdekt gebied. Ook wel het groene hart van Italië genoemd, laat het heuvelachtige Umbrië zich met sfeervolle, op hoge rotsen gebouwde dorpjes vooral goed in alle rust en kalmte verkennen.

Bezienswaardigheden Umbrië

In plaats van een mediterrane kust, Romeinse ruïnes of het zoveelste museum vol met schilderijen, moet het dus vooral hebben van het platteland. Het glooiende tot bergachtige landschap met talloze akkers, tabaksplantages, wijngaarden en olijfbomen zal dan ook niet teleurstellen. Daarnaast staat de keuken van Umbrië, met veel varkensvlees, pasta, kaas en truffels, ook bekend als een van de landelijkste maar tevens smakelijkste van Italië. Wat natuurschoon betreft is er het erg fraaie meer van Trasimeno, het grootste meer in de laars van Italië dat met enkele kasteelruïnes en eilandjes vooral populair is door de vele campings langs de oevers. In het oosten van Umbrië tenslotte zijn ook enkele natuurreservaten te vinden, met vooral het Nationaal Park Monti Sibillini in de hoge Apennijnen dat erg de moeite waard is.

Ondanks al dit natuurschoon en het aantrekkelijke platteland, is er op cultureel toch ook heel wat te zien in Umbrië. Het meest kenmerkend voor de regio zijn hierbij de stadjes en dorpen die letterlijk bovenop de rotsen zijn gebouwd, dit om zich goed te kunnen verdedigen tegen vijandelijke legers. In Perugia, de pittoreske hoofdstad van de regio, is het zelfs mogelijk met moderne roltrappen de rots omhoog te gaan. Nog veel indrukwekkender bovenop de steile rotsen gebouwde stadjes zijn Todi en Orvieto. Een andere grote toeristische trekpleister in Umbrië tenslotte is Assisi met de bijhorende basiliek, welbekend van de middeleeuwse heilige Franciscus van Assisi die hier de kloosterorde der franciscanen oprichtte.

Praktische informatie Umbrië

Met het ontbreken van grote steden is Umbrië wat lastiger te bereiken dan andere delen van Italië. Afhankelijk van welk deel van de regio je wilt bezoeken, liggen de vliegvelden van Florence en Rome het meest voor de hand. Vanuit hier gaan er treinen naar Perugia, terwijl de A1-autoweg net door de zuidwestelijke punt van Umbrië gaat. Voor de rest van de regio zul je afhankelijk zijn van regionale wegen.

  • Naam in het Italiaans: Umbria
  • Aantal inwoners: 909.000
  • Hoofdstad van de regio: Perugia
  • Aanbevolen tijdsbestek: vijf dagen