Uitgaansdistricten van New York

Het nachtleven van New York is van absolute wereldklasse, net als eigenlijk zo ongeveer alles in deze stad. In dit artikel een overzicht van de beste uitgaanswijken.

Wie New York bezoekt zal aan uitgaansgelegenheden geen gebrek hebben. Met uitzondering van het financiële district rond Wall Street zijn in elke wijk namelijk tientallen of zelfs honderden bars, cafés en clubs te vinden. Hierdoor zijn er eerder te veel dan te weinig mogelijkheden voor nachtelijk vertier. Om je wat op weg te helpen vind je hieronder een beknopt overzicht van enkele van de betere uitgaanswijken. In het algemeen gelden de dinsdag, donderdag en zaterdag als meest actieve dagen van de week, met de meeste feestgangers op pad tussen elf uur ’s avonds en vier uur in de ochtend.

Meatpacking District

Het Meatpacking District, gelegen aan de rivier de Hudson die Manhattan scheidt van New Jersey, was zoals de naam doet vermoeden van oorsprong een wijk met talloze slachthuizen. Tegenwoordig biedt het echter plaats aan enkele van de meest upscale nachtclubs van heel de stad. Verwacht hier erg strikte voorschriften en behoorlijk hoge prijzen. Hoewel je niet altijd overal zomaar binnen zult komen, is het toch goed te doen om in een avond enkele van de in totaal tientallen clubs te bezoeken. Het clientèle komt hier meer dan op andere locaties in Manhattan van buiten de stad.

  • Straatnamen: Washington Street, Gansevoort Street, Little West 12th Street
  • Metrostations: 8 Avenue op lijn L, 14 Street op lijnen A, C en E

Chelsea

Niet heel ver van het Meatpacking District, namelijk op loopafstand, vind je Chelsea. Waar dit uitgaansdistrict in het verleden plaats bood aan uiterst populaire en enorm grote nachtclubs, heeft er in de afgelopen jaren een behoorlijke verschuiving plaats gevonden. Momenteel geldt het namelijk als het centrum van de homobeweging van New York, hoewel bezoekers van alle geaardheden zonder meer welkom zijn. Samen met veel ateliers en kunstgalerijen vind je hier nu talloze kleinere bars, cafés en gemoedelijke nachtclubs waar het heel aangenaam uitgaan is.

  • Straatnamen: 7th Avenue, 8th Avenue, 23rd Street
  • Metrostations: 23rd Street op lijnen 1, C, E, F en M

East Village

Wanneer het op grote aantallen bezoekers aankomt, geldt East Village aan de andere kant van Manhattan tegenwoordig waarschijnlijk als het grootste uitgaansdistrict van de stad. Erg populair onder studenten en zogeheten young professionals, is het een wijk met vele tientallen bars en cafés. Tevens is het een erg gekleurde wijk, waardoor zowel de vaste inwoners als de bezoekende feestgangers tot zeer uiteenlopende etnische achtergronden behoren. Doordat East Village ook uitpuilt van de gezellige en zeer gevarieerde restaurants, is het een prima locatie om goed eten en het nachtleven te combineren.

  • Straatnamen: St. Marks Place, Avenue A, Avenue B
  • Metrostations: Astor Place op lijn 6, 1 Avenue op lijn L

Lower East Side

Meteen ten zuiden van East Village is Lower East Side een ander erg populair uitgaansdistrict. Oorspronkelijk een niet al te rijke arbeiderswijk, kenmerkt het zich de laatste jaren vooral door instroom van uit Latijns-Amerikaanse landen afkomstige immigranten. De prijzen liggen hier wat lager dan in de hierboven beschreven wijken, maar het uitgaan kan daarnaast ook wat ruiger zijn. Live optredens zijn er erg populair.

  • Straatnamen: Ludlow Street, Rivington Street, Clinton Street
  • Metrostations: Delancey Street op lijn F, Essex Street op lijnen J, M en Z