Vakantie Turijn

Als voormalige hoofdstad van een klein koninkrijk in de Alpen, behoort Turijn met vele paleizen en talloze toeristische attracties tot de meest bezienswaardige steden van Italië.

Gesitueerd aan de voet van hoge, met sneeuw bedekte bergtoppen, kent Turijn een van de meest adembenemende natuurlijke omgevingen van heel Italië. Het verleden als hoofdstad van het koninkrijk Piëmont-Sardinië vertaalt zich bovendien in imponerende paleizen, brede boulevards, pleinen en parken. Naast elegante architectuur is het natuurlijk ook een belangrijk plaats voor de wintersport; zo werden de Olympische Winterspelen van 2006 hier bijvoorbeeld georganiseerd. Als hoofdstad van de regio Piëmont is het na RomeMilaan en Napels de vierde stad van Italië.

Bezienswaardigheden Turijn

Dat Turijn ooit meer was dan een regionale hoofdstad is goed te zien aan de stijlvolle architectuur. Zo kent het talloze paleizen, kerkenmuseawinkelstraten en parken gebouwd en aangelegd in barokke, rococo of neoklassieke stijlen die populair waren van de zeventiende tot negentiende eeuwen. Het meest imponerende gebouw is misschien wel de 167 meter hoge Mole Antonelliana. Oorspronkelijk begonnen als synagoge door de joodse gemeenschap, werd dit enorme project in de negentiende eeuw overgenomen door het stadsbestuur en domineert het tegenwoordig nog altijd het stadsbeeld van Turijn. Minder monumentaal maar minstens zo bekend is de kathedraal van de stad. Hier wordt namelijk de Lijkwade van Turijn bewaard, het doek waar het lichaam van Jezus in gelegd zou zijn nadat hij van het kruis werd gehaald.

Ook een getuigenis van het roemrijke verleden van Turijn is het voormalige koninklijk paleis. Samen met enkele andere even sierlijke en imponerende paleizen, namelijk het Palazzo Carignano, het Palazzo Madama en het Castello del Valentino, staat het eervol vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Om bij het thema van de koningen te blijven is ook de basiliek van Superga het vermelden waard. Deze enorme kerk doet namelijk dienst als het mausoleum van het Huis van Savoye, de familie die het koninkrijk eeuwenlang regeerde. Doordat het gebouwd is op een bosrijke heuvel aan de rand van Turijn met een geweldig uitzicht op de stad en de Alpen, is het erg geschikt als een klein uitstapje.

Tenslotte kent Turijn nog talloze andere culturele bezienswaardigheden om je als toerist zoet te houden. Zo zijn er enkele uitstekende musea, waarbij het Museo Egizio het grootste Egyptische museum buiten Egypte zelf is. Ook is er een vooraanstaand museum over bergen, een museum over auto’s en een museum over films. Hoewel de stad daarnaast nooit een belangrijke plaats is geweest ten tijde van het Romeinse Rijk, is er wel een Romeinse wijk. Met restaurants, uitgaansgelegenheden en nog een overgebleven poort uit die tijd, namelijk de Porta Palatina, is het een zeer gezellig deel van Turijn voor wat vertier in de avond.

Praktische informatie Turijn

Vakantie Turijn
Foto door antonio filigno via Pexels

Als een van de grootste steden van Italië beschikt Turijn over rechtstreekse vluchten vanuit Nederland, hoewel vluchten naar het nabijgelegen Milaan vaak beter te vinden zijn. Vanuit Italië zelf is Turijn per hogesnelheidstrein te bereiken vanaf Milaan, terwijl het per auto over de A4 iets meer dan een uur in beslag neemt. Via de A6 is het tot Genua en de Ligurische kust ook niet ver.

  • Aantal inwoners: 910.000
  • Stad gesticht in: 1e eeuw voor Christus
  • Italiaanse regio: Piëmont
  • Afstand vanaf Rome: 670 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: vier dagen