Vakantie Triëst

Vanaf de middeleeuwen tot de Eerste Wereldoorlog een Oostenrijkse havenstad, is Triëst een ietwat afwijkende maar toch bekoorlijke reisbestemming binnen Italië.

In het verre noordoosten, nabij de Sloveense grens en niet ver van Kroatië, is Triëst een van de meer ongebruikelijke Italiaanse reisbestemmingen. De havenstad aan het noordelijke uiteinde van de Adriatische Zee behoorde namelijk eeuwenlang toe aan Oostenrijk, totdat het na de Eerste Wereldoorlog in Italiaanse handen viel. Als een van de jongste stukjes Italië is het daardoor ook een van de minst Italiaans aandoende steden van het land. Juist de ligging op het kruispunt van Latijnse en Germaanse volkeren maakt Triëst echter een buitengewoon boeiende plaats.

Bezienswaardigheden Triëst

Ondanks de Oostenrijkse invloeden waren het toch de Romeinen die nog veel eerder Triëst stichtten als een militaire stad. Enkele overblijfselen uit deze tijd behoren tegenwoordig tot de toeristische attracties, waaronder de ruïnes van een groot amfitheater dat plaats bood aan maar liefst zesduizend toeschouwers. Ook erg oud is de kathedraal, die opmerkelijk is doordat het gaat om twee reeds bestaande kerken die aan het einde van de middeleeuwen samengevoegd werden tot één bouwwerk.

Het overgrote deel van Triëst bestaat echter uit gebouwen uit de achttiende en negentiende eeuwen, toen het de enige havenstad was van het in die tijd erg machtige Oostenrijk. Erg sierlijk en bekend zijn de paleizen aan het Piazza Unità d’Italia, een groot plein aan zee. Tevens uit deze tijd stammend zijn de vele uitstekende koffiehuizen, waarvan Caffè Tommaseo uit 1830 en Caffè degli Specchi uit 1839 de bekendste zijn. Iets buiten de stad maar in dezelfde Oostenrijkse sfeer ligt het kasteel van Miramar, aangelegd als buitenverblijf voor de Oostenrijkse aartshertog.

Andere attracties in Triëst die een bezoek verdienen zijn het Civico Museo Revoltella en het Museo del Risorgimento. Niet geheel toevallig gevestigd in het jongste deel van Italië, behoren ze tot de beste musea over de Italiaanse eenwording in de negentiende eeuw. Risiera di San Sabba is daarnaast een heel ander soort museum, dit was namelijk het enige Italiaanse concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog dat over verbrandingsovens beschikte. Tenslotte ook weer iets buiten de stad gelegen, is de Grotta Gigante met een hal van 107 hoog een van de grootste voor toeristen toegankelijke grotten ter wereld.

Praktische informatie Triëst

Ondanks dat Triëst een eigen vliegveld heeft, is dit niet rechtstreeks vanuit Nederland te bereiken. Een betere optie met wel rechtstreekse verbindingen is Venetië, vanaf waar het ongeveer 150 kilometer naar Triëst is via de A4. Per trein is het iets minder dan twee uur.

  • Aantal inwoners: 205.000
  • Stad gesticht in: 1e eeuw voor Christus
  • Italiaanse regio: Friuli-Venezia Giulia
  • Afstand vanaf Rome: 670 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: twee dagen