Vakantie Trentino-Zuid-Tirol

Met pittoreske, middeleeuwse Duitstalige stadjes en de schitterende pieken van de Dolomieten, kan Trentino-Zuid-Tirol een zeer appetijtelijk stukje Italië genoemd worden.

Vakantie Trentino-Zuid-Tirol

De noordelijke regio Trentino-Zuid-Tirol is een uniek stukje Italië alleen al door het feit dat het eeuwenlang Oostenrijks grondgebied was in plaats van Italiaans. Uiteindelijk na de Eerste Wereldoorlog bij Italië gevoegd, is het echter ook bekend om de uitzonderlijk mooie natuurlijke omgeving. Zo ligt bijvoorbeeld het noordelijkste puntje van het Gardameer binnen de regio, terwijl ook een groot deel van de grillige pieken van de Dolomieten hier te vinden zijn. Daarnaast zijn de vele pittoreske Alpenstadjes van Trentino-Zuid-Tirol eveneens zonder meer bekoorlijk.

Bezienswaardigheden Trentino-Zuid-Tirol

Zoals de naam reeds doet vermoeden, is Zuid-Tirol het voormalige zuidelijke deel van het Oostenrijkse Tirol dat aan het begin van de twintigste eeuw bij Italië werd gevoegd. Grotendeels nog Duitstalig en met architectuur die weinig verschilt van die in Oostenrijk en Beieren, doet het dan ook weinig Italiaans aan. Bozen, de grootste stad van Zuid-Tirol, kent bijvoorbeeld zeer schilderachtige gotische en romaanse gebouwen. Ook is het daarnaast bekend om de in een museum te bezichtigen Ötzi, een vijfduizend jaar oude ijsmummie die hier in een gletsjer gevonden werd. Het bekende kuuroord Meran is verder ook een belangrijke toeristische plaats, terwijl Brixen juist bekend staat om de erg mooie kathedraal en een meer dan tweehonderd jaar oud Farmaciemuseum.

Vakantie Trentino-Zuid-Tirol
Foto door Andy Vu via Pexels

Trentino, het zuidelijke deel van de regio, is ondanks dat het in het verleden ook beheerd werd door Oostenrijk grotendeels Italiaans sprekend. De belangrijkste stad Trente is iets groter dan Bozen, en kent ook duidelijk meer Italiaanse invloeden in de minstens zo aangename historische binnenstad. Tevens zijn het hier de historische paleizen van de voormalige prins-bisschop die jaar na jaar talloze bezoekers trekken.

Hoe aangenaam de middeleeuwse stadjes van Trentino-Zuid-Tirol ook mogen zijn, het zijn de opzienbarend mooie Dolomieten die zonder twijfel de hoofdattractie van de regio vormen. Met loodrechte rotswanden en grillige, gekartelde pieken die recht uit de groene Alpenweiden lijken te steken, behoren ze tot de meest opvallende bergen ter wereld. Zo is er de Settsass in de vorm van een hanenkam, terwijl de Drei Zinnen en de Vajolettürme als enorme natuurlijke kastelen uit de rotsen tevoorschijn komen. De groene valleien, nauwe kloven en loodrechte rotswanden maken het een paradijs voor wandelaars en rotsklimmers, terwijl het in de winter tot de betere skipistes van Italië beschikt.

Praktische informatie Trentino-Zuid-Tirol

Voor vluchten vanuit Nederland naar Trentino-Zuid-Tirol is Verona in Veneto de meest voor de hand liggende luchthaven. Wat afstand betreft is het echter ook een van de beter per auto vanuit Nederland bereikbare delen van Italië. Binnen Italië is het de de A22 die de regio met de rest van het land verbindt.

  • Naam in het Italiaans: Trentino-Alto Adige
  • Aantal inwoners: 1,1 miljoen
  • Hoofdstad van de regio: Trente
  • Aanbevolen tijdsbestek: zes dagen