Trastevere, het middeleeuwse Rome

Met een onovertroffen middeleeuwse sfeer en uitstekende restaurants en cafés, behoort Trastevere tot de meest temperamentvolle stadsdelen van heel Rome.

Rome staat natuurlijk zonder meer bekend om de indrukwekkende ruïnes van de oudheid en de schitterende, stijlvolle bouwwerken uit de renaissance. Toch biedt de stad nog veel meer dan dat. Zo is Trastevere, gelegen aan de westelijke oever van de rivier de Tiber, een ontzettend sfeervolle middeleeuwse wijk. Denk hierbij aan kleurrijke gevels, gezellige pleintjes, eeuwenoude kerken en kronkelende, nauwe straatjes. Doordat het tevens bekend staat als een van de betere uitgaansdistricten van de Italiaanse hoofdstad, verdient het zowel overdag als ’s avonds een bezoek.

Bezienswaardigheden Trastevere

Het afwijkende karakter van Trastevere kan verklaard worden doordat het lange tijd geen onderdeel van Rome zelf was. In plaats daarvan was het een plaats waar arme vissers en handelaren uit verre landen zich tijdens de middeleeuwen net buiten de stadsmuren vestigden. Een groot deel van de bebouwing kenmerkt zich dan ook door pittoreske huisjes gelegen aan een wirwar van nauwe, slingerende steegjes. Af en toe worden deze onderbroken door kleine maar gemoedelijke pleintjes, zoals de Piazza di Santa Maria met daaraan een van de mooiste middeleeuwse kerken van Rome. Ook zijn er talrijke kleinere kerken die de wijk sieren, met de minuscule maar snoezige Santa Maria in Cappella uit de elfde eeuw als een van de betere voorbeelden.

Tot de overige belangrijke attracties van Trastevere behoort verder de elke zondag gehouden markt van Porta Portese, waar behalve groente, kaas en fruit zelfs nieuwe kleding gekocht kan worden. De Janiculum, een van de hoogste heuvels van Rome met een prachtig park, is ook het bezoeken waard. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de stad en tref je tevens de merkwaardig genoeg hier geplaatste vuurtoren van Manfredi aan, een geschenk aan Rome van in Argentinië wonende Italianen. Meer naar de rivier toe tenslotte vind je nog de Villa Farnesina. Dit enorme landhuis staat vooral bekend om de mooie tuinen en de voortreffelijke wandschilderingen van de kunstenaar Rafaël.

Door het zeer actieve nachtleven behoort Trastevere daarnaast ook tot de meest levendige wijken van de stad. Zo zijn er vele kleine restaurantjes om de avond te beginnen, terwijl de cafés en nachtclubs tot diep in de nacht geopend zijn. Dit uitgaansgebied strekt zich uit tussen de rivier en de reeds genoemde Piazza di Santa Maria en trekt voornamelijk een internationaal publiek.

Kaart en bereikbaarheid Trastevere

Hoewel Trastevere vanuit het centrum van Rome eenvoudig te voet bereikt kan worden door de rivier over te steken, is het ook mogelijk tramlijn 8 te nemen naar de haltes Belli of Trastevere.