Times Square in New York

Times Square is met gigantische reclameborden en iconische neon-verlichting een van de belangrijkste herkenningspunten en het commerciële centrum van New York.

Times square New York

Als er een plaats in New York is waar je het gevoel hebt midden in het centrum van de wereld te staan, dan moet het wel Times Square zijn. Bekend om de enorme reclameborden en de neonverlichting, is dit plein met maar liefst 40 miljoen bezoekers per jaar tevens een van de meest toeristische plaatsen van de stad. En hoewel het van oudsher vooral bekend was om de grote theaters aan Broadway, zijn het tegenwoordig ook de grote commerciële ketens die zich op Times Square aan het publiek presenteren. Twee bekende bijnamen van het plein en de wijk er omheen zijnThe Crossroads of the World en The Great White Way.

Bezienswaardigheden Times Square

Technisch gezien bestaat Times Square uit twee driehoeken waar Broadway en 7th Avenue elkaar ontmoeten, waarmee het eerder een grote kruising dan een plein is. De noordelijke driehoek staat ook wel bekend als Duffy Square, genoemd naar een Amerikaanse kapelaan die een belangrijke rol speelde in de Eerste Wereldoorlog. Vanaf zijn standbeeld kijk je eenvoudig naar de zuidelijke driehoek, waar One Times Square te vinden is, het voormalige hoofdkantoor van de New York Times. Het is deze in 1904 gebouwde, zeer smalle wolkenkrabber waar het plein haar naam aan te danken heeft. Tegenwoordig is het echter volledig bedekt met de voor Times Square zo karakteristieke grote reclameborden en neonverlichting. Ook staat het daarnaast bekend om de Times Square Ball, een grote van LED-verlichting voorziene metalen bol die na het aftellen op oudejaarsavond samen met veel vuurwerk van een enorme mast naar beneden valt.

Times Square New York
Foto door Vlad Alexandru Popa via Pexels

Naast de theaters, waar je in het artikel over Broadway meer over kunt lezen, zijn het de uitbundig verlichte vestigingen van enkele prominente Amerikaanse bedrijven die het straatbeeld bepalen. Zo is er de beroemde NASDAQ MarketSite met enorme neonborden, maar ook vind je er een vestiging van McDonald’s met een enkele verdiepingen hoge gele M. Daarnaast is er een Disney Store, een Hard Rock Cafe en een Planet Hollywood, terwijl je in de Hershey’s Store van de bekende Amerikaanse chocoladeproducent zelfs repen van enkele kilogrammen kunt kopen. De winkel aan Times Square van Toys Я Us is ook bijzonder omdat zich binnen in de winkel een enorm reuzenrad bevindt. Andere attracties zijn het wassenbeeldenmuseum van Madame Tussauds en een vestiging van Ripley’s Believe It or Not, een museum vol met vreemde, onwerkelijke dingen.

Tussen de wolkenkrabbers, de commerciële bedrijven en de enorme neon-verlichting in, kun je op Times Square tenslotte ook een groot aantal vreemde verschijningen zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan als Romeinse gladiatoren verklede entertainers die compleet met strijdwagens het plein onveilig maken. Ook erg bekend is de Naked Cowboy, een man die al jaren in zijn onderbroek op het plein gitaar staat te spelen en zo bijdraagt aan de unieke sfeer van Times Square.

Bereikbaarheid Times Square

Times Square is te vinden daar waar Broadway en 7th Avenue elkaar kruisen. Met metrostation Times Square – 42 Streetop lijnen 1, 2, 3, 7, N, Q, R en S meteen onder het zuidelijk deel van het plein, is het bovendien een van de best bereikbare bezienswaardigheden van New York.

Praktische informatie Times Square: