Vakantie Sint Eustatius

Slapende vulkanen, koloniale forten en prima mogelijkheden om te duiken maken Sint Eustatius tot een van de bekoorlijkste kleine eilanden van de Caraïben.

Sint Eustatius, lokaal ook wel Statia genoemd, is een schitterend vulkaaneiland dat bekend staat om de prachtige natuur en het meeslepende koloniale verleden. Als op één na grootste eiland van de Nederlandse Antillen is het daarmee vergelijkbaar met het nabijgelegen Saba. Verwacht hier dus geen dure resorts aan uitgestrekte stranden, maar juist avontuurlijke wandelpaden over slapende vulkanen, uitstekende duikmogelijkheden en tal van historische forten uit de tijd van piraten en boekaniers. Hoewel te klein om de volledige vakantie door te brengen, leent het zich goed als een uitstapje vanaf het grotere Sint Maarten.

Wandelen en duiken

Zonder meer de grootste attractie van Sint Eustatius is The Quill, een 601 meter hoge slapende vulkaan op het zuidelijke uiteinde van het eiland. Met vele kilometers aan wandelpaden, een enorme krater met tropische begroeiing, zeldzame bloemen en vele vogels zullen natuurliefhebbers zich hier opperbest vermaken. Op het noordelijk deel van het eiland vind je daarnaast het Boven National Park, waar je samen met de op het eiland loslopende geiten en kippen de toppen van vijf oude vulkanen kunt verkennen. Wil je tenslotte toch de Caribische Zee in, dan zijn er rond het eiland enkele prima plekken om te duiken. Behalve het koraal en felgekleurde tropische vissen, zijn het ook de vele scheepswrakken onder de zeespiegel die de moeite van het bekijken waard zijn.

Oude forten en huizen

Sint Eustatius kent eigenlijk maar één echt dorp, namelijk Oranjestad, waar het uit de zeventiende eeuw stammende Fort Oranje als grootste toeristische trekpleister geldt. Behalve dat het een innemend en erg charmant fort is, geniet het ook in de geschiedenisboeken grote bekendheid. Het was namelijk vanaf hier dat een schip varend onder de Amerikaanse vlag voor het eerst door een buitenlandse natie geëerd werd met kanonschoten. De Amerikanen, die zich net onafhankelijk hadden verklaard van Groot-Brittannië, beschouwden dit als een officiële Nederlandse erkenning van hun land. Daarnaast staan er in Oranjestad een aantal historische gebouwen uit de achttiende eeuw, waaronder een oude kerk, het voormalige huis van de gouverneur en enkele koopmanshuizen.

Bereikbaarheid en praktische informatie Sint Eustatius

De snelste mogelijkheid voor toeristen om Sint Eustatius te bezoeken is een van de vijf dagelijkse vluchten vanaf Sint Maarten. Een andere mogelijkheid is de veerboot, welke van van zondag tot en met vrijdag op en neer gaat en er ongeveer anderhalf uur over doet.

  • Aantal inwoners: 3.791
  • Hoofdstad: Oranjestad
  • Munteenheid: Amerikaanse dollar
  • Oppervlakte: 21 km²
  • Hoogste punt: 601 meter