Vakantie Sicilië

Als grootste en meeste passievolle eiland van Italië, kenmerkt Sicilië zich als geen ander door de rijke geschiedenis, het vulkanische landschap en de hete keuken.

Vakantie Palermo
Foto door Mauro Reem-Itchy via Pexels

Sicilië, het grootste eiland in de Middellandse Zee net voor de punt van de laars van Italië, is zonder twijfel een van de meest exotische bestemmingen binnen Europa. Het droge landschap van vulkanen, hete stranden en eindeloze sinaasappelplantages doen je al denken in een andere wereld te zijn beland, om over de cultuur en keuken nog maar te zwijgen. Met sterke Griekse, Arabische en Normandische invloeden is Sicilië een heel ander soort Italië dan dat van het vasteland.

Bezienswaardigheden Sicilië

Hoewel veel vakantiegangers bij Sicilië denken aan een typisch Italiaans eiland, was het oorspronkelijk voor het begin van de jaartelling onderdeel van de Magna Graecia, het Grieks sprekende zuidelijke deel van Italië. Door deze historische erfenis zijn er tegenwoordig nog talloze Griekse ruïnes op het eiland te bezichtigen. De meest indrukwekkende hiervan liggen in Valle dei Templi in Agrigento, terwijl er in Segeste en Sycacuse naast tempels ook zeer oude Griekse amfitheaters te vinden zijn. Van iets recentere datum maar minder talrijk zijn de Romeinse overblijfselen, waarbij de Villa Romana del Casale bij Piazza Armerina dat bekend staat om de prachtige mozaïeken het beste voorbeeld is.

Hoewel de grotere steden van Sicilië ook ooit zijn begonnen als Griekse nederzetting, zijn het hier toch vooral gebouwen vanaf de middeleeuwen die het straatbeeld bepalen. Zo is er in de hoofdstad Palermo bijvoorbeeld schitterende Arabisch-Normandische architectuur aan te treffen. Catania aan de voet van de vulkaan de Etna daarentegen, is na een verwoestende aardbeving in de zeventiende eeuw weer helemaal opnieuw opgebouwd in een overdadige barokstijl. Soortgelijke kleinere stadjes vind je in de Val di Noto, waarbij het zeer sierlijke en elegante Ragusa, Noto en Scicli tot de hoogtepunten behoren. Messina tenslotte is vooral de stad die Sicilië met het vasteland verbindt, maar is ook op zichzelf met vele fonteinen een erg aangename stad.

De natuur van Sicilië doet daarnaast zeker niet voor de steden en ruïnes onder. Zo zijn er uitgestrekte, in de zon bakkende zandstranden bij bijvoorbeeld Taormina en Cefalù, terwijl de iets ten noorden gelegen Eolische Eilanden met vele vulkanen ook niet gemist mogen worden. Een nog veel grotere vulkaan is natuurlijk de meer dan drieduizend meter hoge Etna bij Catania, welke buiten de wintermaanden om goed te beklimmen is. Het ruige, bergachtige en droge binnenland, met onder andere wijngaarden, olijfbomen, sinaasappels en citroenen, levert daarnaast een overheerlijke keuken op die bekend staat om de duidelijke Arabische invloeden.

Praktische informatie Sicilië

Met relatief grote, internationale luchthavens bij Palermo en Catania, zijn beide zijden van het eiland goed vanuit Nederland te afvliegen. Kom je vanaf het Italiaanse vasteland, dan is het zowel per trein als per auto zonder meer een lange reis door Calabrië, de punt van de laars van Italië, vanaf waar je uiteindelijk met de veerboot naar Sicilië kunt oversteken.

  • Naam in het Italiaans: Sicilia
  • Aantal inwoners: 5 miljoen
  • Hoofdstad van de regio: Palermo
  • Aanbevolen tijdsbestek: tien dagen