Vakantie Sardinië

Met een sterke eigen identiteit, eeuwenoude ruïnes, een spectaculaire mediterrane kust en ruige, rotsachtige binnenlanden heeft Sardinië alles in huist voor een onvergetelijke reis.

Vakantie Sardinië

Na het zuidelijker gelegen Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee, is Sardinië de perfecte bestemming voor vakantiegangers die een totaal andere wereld willen verkennen. Met een erg afwijkende eigen cultuur, een eigen taal en eigen festivals en folklore, is het eiland misschien wel een van de minst Italiaanse delen van Italië. Natuurlijk zijn er daarnaast ook de prachtige zandstranden, de warme zee en de ruige, rotsachtige binnenlanden die je eenvoudig zullen overhalen Sardinië te komen verkennen.

Bezienswaardigheden Sardinië

Onlosmakelijk met Sardinië verbonden en zeer populair onder toeristen zijn de ruïnes van het Nuraghevolk die over de woeste, rotsachtige binnenlanden van het eiland verspreid staan. Zo zijn er in totaal bijna zevenduizend prehistorische torens, graftombes, tempels en zelfs overblijfselen van kleine dorpjes te bezichtigen. De meest imposante hiervan is zonder meer de aan de UNESCO Werelderfgoedlijst toegevoegde Su Nuraxi bij het plaatsje Barumini. Ook uit meer recente tijden kent het eiland echter meer dan genoeg aantrekkelijke architectuur. Zo is in de hoofdstad Cagliari een heus Romeins amfitheater te bezoeken en zijn er talloze kleinere steden met een schilderachtig middeleeuws centrum. Een van de mooiste hiervan is ongetwijfeld Alghero aan de westkust, waar de eeuwenlange invloed van Spaanse overheersing voordat Sardinië weer in Italiaanse handen viel nog altijd te proeven is.

Vakantie Sardinië
Foto door David Kooijman via Pexels

Ondanks de oeroude cultuur, komt een groot deel van de toeristen toch nog altijd naar het mediterrane eiland vanwege de ruige, onherbergzame natuur. De kusten kennen vaak hoge kalkstenen klippen, maar worden echter ook afgewisseld met kleine baaitjes, stranden en grotten. Daarnaast zijn er enkele lange zandstranden aan de Costa Smeralda in het noorden en aan de Coste Rei en Costa Verde in het zuiden. Naast genieten van de zon, is het hier ook prima snorkelen en duiken. De binnenlanden zijn verlaten, met slechts af en toe een historisch, religieus dorpje en al even oude geitenhoeders. Juist het rotsachtige, ruige landschap van bijvoorbeeld de streken Gennargentu en Barbágia maken Sardinië echter een zeer geschikte locatie voor lange trektochten door de ongerepte natuur.

Praktische informatie Sardinië

Van de drie vliegvelden op Sardinië, zijn die in Alghero en Olbia in respectievelijk het noordwesten en noordoosten van het eiland het beste vanuit Nederland bereikbaar. Kom je vanaf het Italiaanse vasteland, dan zijn er veerdiensten tussen Rome en Olbia en tussen Napels en Cagliari.

  • Naam in het Italiaans: Sardegna
  • Aantal inwoners: 1,7 miljoen
  • Hoofdstad van de regio: Cagliari
  • Aanbevolen tijdsbestek: vijf dagen