Saint Patrick’s Cathedral in New York

Als neogotische en prachtig versierde kerk die in een Europese hoofdstad niet zou misstaan, vormt de Saint Patrick’s Cathedral de zeer bezienswaardige kathedraal van het aartsbisdom New York.

De skyline van New York moet het natuurlijk vooral hebben van de indrukwekkende hoogbouw die hier tijdens de twintigste eeuw verrees. Toch zijn er verscholen tussen de wolkenkrabbers ook genoeg indrukwekkende kerken te vinden, hoogbouw van de oude wereld dus, welke in een willekeurige Nederlandse stad zelfs ver boven de overige bebouwing uit zou steken. De Saint Patrick’s Cathedral aan Fifth Avenue is hiervan onbetwist een van de betere voorbeelden. Deze enorme negentiende-eeuwse en neogotische kerk is tevens de kathedraal van het aartsbisdom van New York. Het staat meteen tegenover het beeld van Atlas die de wereld draagt in het Rockefeller Center.

Bezienswaardigheden Saint Patrick’s Cathedral

De Saint Patrick’s Cathedral werd gebouw in een tijd dat New York door grote migratiegolven vanuit Europa snel uitgroeide tot een van de grootste steden ter wereld. Om ook de religieuze behoeften van met name katholieke Ierse migranten te beantwoorden voldeed de St. Patrick’s Old Cathedral aan Mulberry Street al snel niet meer. In 1858 werd hierom begonnen werd met de bouw van een nieuwe kerk, de huidige Saint Patrick’s Cathedral, welke uiteindelijk twintig jaar later voltooid werd. 110 meter lang, 58 meter breed en met twee spitse torens van elk net iets meer dan 100 meter was het destijds verreweg het hoogste gebouw van Midtown New York. Hoewel de omringende en later gebouwde wolkenkrabbers nog vele malen hoger zijn, kan de Saint Patrick’s Cathedral toch nog altijd een indrukwekkende verschijning genoemd worden. Wat stijl betreft werd de eveneens neogotische Dom van Keulen in Duitsland als voorbeeld genomen.

Wie na het bekijken van de prachtig versierde marmeren façade vervolgens binnentreedt, komt in een kerk terecht die zelfs in de meest stijlvolle Europese steden niet zou misstaan. Enkele hoogtepunten zijn bijvoorbeeld de door Italiaanse kunstenaars vervaardigde altaars. Ook de Pietà van Partridge, een beeldhouwwerk van Maria die het lichaam van Jezus vasthoudt, trekt zonder meer veel bekijks. Het is driemaal zo groot als het gelijknamige werk van Michelangelo in de Sint-Pietersbasiliek van Rome. Verdere attracties in de Saint Patrick’s Cathedral zijn de graftombes van de tot nu toe acht overleden aartsbisschoppen van New York en de twee enorme orgels met samen bijna tienduizend orgelpijpen. Tenslotte wordt de kerk regelmatig gebruikt voor de mis van katholieke beroemdheden, zoals bijvoorbeeld de vermoorde senator Robert Kennedy en kunstenaar Andy Warhol.

Bereikbaarheid Saint Patrick’s Cathedral

De Saint Patrick’s Cathedral is te vinden aan Fifth Avenue tegenover het Rockefeller Center5 Avenue/53 Street op lijnen E en M is het dichtstbijzijnde metrostation, maar vanaf 47-50 Streets – Rockefeller op lijnen B, D, F en M aan de andere kant van het Rockefeller Center is het ook prima te belopen.

Praktische informatie Saint Patrick’s Cathedral: