Vakantie Saba

Met adembenemende uitzichten vanaf de vulkaan en pittoreske koloniale dorpjes, staat Saba geheel op eigen wijze garant voor een onvergetelijk Caribisch avontuur.

Wie aan de Antillen denkt, denkt vaak aan warme stranden, luxe resorts en een bruisend uitgaansleven. Toch hebben de schitterende tropische eilanden rond de Caribische Zee nog veel meer te bieden. Zo staat Saba, de kleinste van de zes voormalige Nederlandse Antillen, juist bekend om de prachtige vulkaan en het fascinerende koloniale karakter. Het is hiermee uitermate geschikt voor ondernemende vakantiegangers die graag wat anders willen dan een typische strandvakantie naar Aruba of Curaçao.

Het vulkaaneiland

Als een typisch vulkaaneiland wordt Saba bijna volledig vormgegeven door Mount Scenery, wat met 877 meter ook meteen het hoogste punt binnen het Koninkrijk der Nederlanden is. Doordat de laatste uitbarsting bijna 300 jaar geleden was, is de spectaculaire beklimming door het tropische regenwoud echter zonder meer veilig. De rotsachtige, grillige kust biedt verder nog vele kilometers aan wandelpaden, terwijl ook onder de zeespiegel de vulkaan heel wat te bieden heeft. Saba geldt door de lavatunnels, het exotische koraal en de vele kleurrijke tropische vissen namelijk als een van de betere locaties in de Caraïben om te duiken.

Een rijke koloniale erfenis

Wat het eiland daarnaast ook bijzonder aantrekkelijker maakt is het koloniale verleden. Ooit bekend om de export van suiker en rum, doen de vier schilderachtige dorpjes van Saba nog altijd op een goede manier terugdenken aan tijden van weleer. Doordat grote resorts en torenhoge hotels ontbreken staat Saba lokaal daarom ook wel bekend als “The Unspoiled Queen” van het Caribisch gebied. De witte huisjes, rode daken en groene luiken onderstrepen onmiskenbaar het Caribische karakter, terwijl je in The Bottom, het grootste dorp op het eiland, zelfs nog een uit 1777 stammende kerk zult aantreffen. Wil je meer te weten komen over het verleden van het eiland dan kun je hiervoor terecht in het Saba Museum in Windwardside, het meest centraal gelegen dorp.

Bereikbaarheid en praktische informatie Saba

Saba is het best bereikbaar vanaf Sint Maarten, het grootste van de drie Nederlandse Bovenwindse Eilanden dat ongeveer 45 kilometer noordelijker gelegen is. Met de kortste landingsbaan ter wereld die abrupt op de rotsen boven de zee eindigt zijn de vijf dagelijkse vluchten al een heel avontuur op zich. Met tochten van iets meer dan een uur zijn de veerdiensten vanaf Sint Maarten van dinsdag tot en met zondag echter ook een goed alternatief.

  • Aantal inwoners: 1.971
  • Hoofdstad: The Bottom
  • Munteenheid: Amerikaanse dollar
  • Oppervlakte: 13 km²
  • Hoogste punt: 877 meter