Vakantie Rome

Rome is als hoofdstad van Italië met een ongekend aantal toeristische attracties onbetwist de meest bezienswaardige stad van het land.

Rome vakantie Italie

Dat Rome de best bezochte stad van Italië is zal niet als een verrassing komen. Er is namelijk geen plaats ter wereld waar historie zo op straat te vinden is als in de Italiaanse hoofdstad. Met ontelbare overblijfselen uit de tijd van het Romeinse Rijk en de al even indrukwekkende renaissance, heeft het namelijk veel weg van een erg groot openluchtmuseum. Ook is het maar al te duidelijk de belangrijkste stad van de katholieke kerk, met het Vaticaan van de paus dat zelfs als een volledig land binnen de stadsgrenzen te bezoeken is. Rome is als hoofdstad van Italië een ongeëvenaard toeristisch hoogtepunt.

Geschiedenis Rome

Oorspronkelijk voortgekomen uit zeven bewoonde heuvels, ontwikkelde Rome zich in de eeuwen voor het begin van de jaartelling snel tot de machtigste stad van het Italiaanse schiereiland. Het volledige Middellandse Zeegebied zou niet lang daarna onderworpen worden aan het Romeinse Rijk. Veel van wat er tegenwoordig in de stad te zien is stamt dan nog altijd uit deze tijd dat Rome de hoofdstad was van een van de grootste wereldrijken in de geschiedenis van de mensheid. Tweeduizend jaar geleden was het bovendien de eerste stad ooit met meer dan een miljoen inwoners.

Rome vakantie Italië
Foto door Anastasia Dav via Pexels

Bezienswaardigheden Rome

Uit deze Romeinse oudheid is het Colosseum natuurlijk een van de beroemdste bouwwerken. Dit enorme amfitheater dat plaats bood aan 50.000 toeschouwers was waar de beruchte gladiatorenspelen gehouden werden. Het even verder gelegen Circus Maximus dat bedoeld was voor de wagenrennen kon zelfs 150.000 toeschouwers huisvesten. Ook het Forum Romanum, het politieke, culturele en commerciële centrum van de stad, is met tientallen tempels, basilica, overheidsgebouwen en triomfbogen nog altijd de moeite van het bezoeken meer dan waard. In nog betere staat bewaard gebleven is tenslotte het Pantheon, dat gebouwd werd in 126 en tegenwoordig nog altijd als tempel in gebruik is.

Rome vakantie Italië
Foto door Chait Goli via Pexels

Voor meer alternatieve Romeinse ruïnes kan het ook geen kwaad eens onder de grond te kijken. Hier ligt namelijk een enorm netwerk van ondergrondse gangen, hallen en graftombes waar de christelijke Romeinen hun overledenen begroeven. Sommige van deze Catacomben van Rome zijn bijna tweeduizend jaar oud. Andere interessante graftombes zijn verder de Engelenburcht, het oorspronkelijke mausoleum van keizer Hadrianus, en de uitheemse piramide van de door Egypte gefascineerde volkstribuun Cestius.

vaticaanstad italie

Ook uit meer recentere eeuwen is er echter genoeg in Rome te zien. Zo was de stad onder leiding van de paus een van de meest vooraanstaande steden van de Italiaanse renaissance. Uit deze tijd stammen bijvoorbeeld de vier grote basilieken van Rome, waarbij de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan natuurlijk verreweg de bekendste is. Ook de extreem luxueus versierde Trevifontein en de Spaanse Trappen behoren tot de bekende toeristische attracties. Het enorme Monument van Victor Emanuel II, gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw, huist verder een belangrijk museum over de Italiaanse eenwording. Andere musea van wereldniveau zijn het Nationaal Museum van Rome en de Capitolijnse Musea, waar je een overdaad aan kunst en informatie vindt over het enorm rijke verleden van Rome.

Praktische informatie Rome

Als grootste stad van Italië kent Rome vanzelfsprekend talloze rechtstreeks vluchten vanuit Nederland. Als knooppunt van hogesnelheidslijnen en autowegen is het ook binnen Italië vanuit bijna elk deel van het land goed te bereiken.

  • Aantal inwoners: 2,8 miljoen
  • Stad gesticht in: 8e eeuw voor Christus
  • Italiaanse regio: Lazio
  • Aanbevolen tijdsbestek: zeven dagen