Rockefeller Center in New York

Het Rockefeller Center in Midtown Manhattan, gebouwd in de jaren 1930 door de steenrijke Rockefeller familie, is een enorm complex van in totaal negentien kantoorgebouwen die tot de markantste van heel New York behoren.

Uitzicht vanaf het Rockefeller Center in New York

De Verenigde Staten van meer dan een eeuw geleden was het land van ongekende mogelijkheden, van het laissez-faire kapitalisme en van de schijnbaar eindeloze economische groei. Sinds het eind van de negentiende eeuw had John D. Rockefeller met zijn bedrijf Standard Oil zoveel geld verdiend dat hij, gecorrigeerd voor inflatie, door veel historici als de rijkste persoon ooit in de geschiedenis van de mensheid gezien wordt. Het Rockefeller Center midden in New York, uiteindelijk gebouwd onder zijn zoon Rockefeller Junior, is dan ook het grootste volledig zelf gefinancierde bouwproject ooit.

Bezienswaardigheden Rockefeller Center

Het meest in het oog springende aan het Rockefeller is de Art Deco-stijl in welke de smalle, hoge torens van het complex gebouwd zijn. Veertien van deze werden in de jaren 1930 gebouwd, terwijl vijf enigszins afwijkende torens na de Tweede Wereldoorlog werden toegevoegd. Prominent aanwezig zijn kunstwerken die de kracht van het individu benadrukken, zoals het 14 meter hoge beeld van de god Atlas die de wereld op zijn rug tilt en het vergulde standbeeld van Promotheus voor de ingang van het GE Building, het hoogste van de torens in het Rockefeller Center. De ijsbaan die elke winter aangelegd wordt voor het beeld van Promotheus en de kerstboom op hetzelfde plaza zijn in talloze in New York opgenomen films te zien.

Uitzicht op het Central Park vanaf het Rockefeller Center in New York
Uitzicht op het Central Park vanaf het Rockefeller Center in New York

De meeste gebouwen van het complex, waarvan het oorspronkelijke deel gelegen is tussen Fifth en Sixth Avenue en loopt van 48th Street tot 51st Street, bieden onderdak aan kantoorruimte gehuurd door enkele van de grootste Amerikaanse en internationale bedrijven. De na de oorlog toegevoegde gebouwen aan de andere kant van Sixth Avenue vervullen een soortgelijke functie. Hoewel de ontvangsthallen vaak toegankelijk zijn voor het publiek, zijn de gebouwen dit zelf vaak niet. Wel vrij toegankelijk natuurlijk is het ondergronds verbonden netwerk van winkels en restaurants.

Tot de gebouwen die ook voor toeristen aan de binnenkant interessant zijn behoort onder andere de Radio City Music Hall, een concert- en theaterzaal. In 1932, als één van de eerst voltooide gebouwen van het Rockefeller Center, was dit het grootste filmtheater ter wereld. Nog bezienswaardiger is het 260 meter hoge GE Building, het hoogste gebouw van het complex waar onder andere het hoofdkantoor van de NBC gevestigd is en waar populaire Amerikaanse televisie-programma’s zoals The Today Show en Late Night with David Letterman opgenomen worden. Op het vlakke dak van dit gebouw is een observatieplatform gevestigd, Top of the Rock, welke door veel toeristen als nog indrukwekkender dan dat van het Empire State Building beschouwd wordt. Vanaf dit platform kun je het Empire State Building zelf namelijk ook zien.

Bereikbaarheid Rockefeller Center

Het Rockefeller Center is gelegen in Midtown Manhattan en omgeven door 51st Street, Fifth Avenue, 48th Street en Sixth Avenue. Het centrale gebouw is het het GE Building, tevens het hoogste gebouw met het observatieplatform. De Radio City Music Hall ligt aan de noordzijde van het complex. Het eenvoudigst is het Rockefeller Center te bereiken door de metro te nemen naar station 47 – 50 Streets – Rockefeller Center op lijnen B, D, F en M, of station 5 Avenue/53 Street op lijnen E en M.

Praktische informatie Rockefeller Center: