Praktische informatie voor reizen naar de Antillen

Een beknopt maar nuttig artikel met praktische reisinformatie voor hen die de zes Nederlandse Antillen voor het eerst bezoeken.

Vakantie Curacao

Hoewel de Nederlandse Antillen allemaal onderdeel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden, zijn er vaak toch een aantal zaken net even iets anders geregeld. In dit artikel vind je er een handig overzicht van, zodat je in ieder geval goed voorbereid aan de vakantie zult beginnen.

Elektriciteit

Het voltage op de Nederlandse Antillen ligt net als in de rest van Noord-Amerika tussen de 110 en 130. Kijk voor vertrek dus goed of je elektronische apparatuur hiervoor geschikt is. Ook de stopcontacten zijn anders dan in Nederland, waardoor een reisstekker aan te bevelen bagage is.

Geldzaken

De op Aruba gebruikte munteenheid is de Arubaanse florijn, terwijl op Curaçao en Sint Maarten de Antilliaanse gulden gangbaar is. Beide kennen een vaste wisselkoers ten opzichte van de Amerikaanse dollar, namelijk 1 Amerikaanse dollar voor 1,79 Arubaanse florijn of Antilliaanse gulden. Daarnaast wordt de Amerikaanse dollar vaak ook geaccepteerd als geldig betaalmiddel. Op BonaireSaba en Sint Eustatius is het zelfs de officiële munteenheid. Op het Franse deel van Sint Maarten is dit tenslotte de euro, waardoor je er ook op het Nederlandse deel zonder problemen mee kunt betalen.

Taal

Hoewel de meeste inwoners van de eilanden prima Nederlands verstaan en vaak ook kunnen spreken, is het op geen van de eilanden de meest gesproken taal. Op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius is ten gevolge van de Britse bezetting in het verleden Engels namelijk het meest gangbaar. Op Aruba, Curaçao en Bonaire wordt naast Nederlands en Engels vooral Papiaments gesproken.

Vervoer

Op de meer bevolkte eilanden Aruba, Curaçao en Sint Maarten, is er met bussen die de belangrijkste plaatsen met elkaar verbinden sprake van een redelijk goed openbaar vervoer. Bonaire kent daarnaast een informeel en minder stipt netwerk van minibussen, terwijl een mountain-bike, scooter of quad huren op deze vier eilanden ook tot de mogelijkheden behoort. Op de kleinere en bergachtige eilanden Saba en Sint Eustatius is een taxi of het huren van een auto echter realistischer. De steden en dorpen op alle eilanden zijn daarnaast klein genoeg om de meeste attracties te kunnen aflopen.

Visum

Voor mensen met de Nederlandse nationaliteit is geen visum nodig om maximaal zes maanden per jaar in Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland te verblijven. Een geldig paspoort is wel vereist. Woon je in Nederland maar heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het in sommige gevallen wel nodig een visum aan te vragen. Dit geldt bijvoorbeeld als je enkel een Turks of Marokkaans paspoort hebt. Je zult dan naar een Nederlandse ambassade in het buitenland zoals in Brussel moeten om een visum te regelen. Dit visum is dan voor alle zes de eilanden geldig.

Vliegvelden

Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten beschikken allemaal over eigen vliegvelden met rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam. Om Saba en Sint Eustatius te bereiken zul je een vliegtuig of een veerboot vanaf Sint Maarten moeten nemen. Aruba, Bonaire en Curaçao zijn overigens niet met veerdiensten met elkaar verbonden.