Vakantie Potenza

Als hoogste regionale hoofdstad van Italië is Potenza een kleine maar sfeervolle bestemming voor hen die het niet-toeristische deel van het Zuid-Europese land willen zien.

Gelegen hoog in de zuidelijke Apennijnen, is Potenza niet meteen de eerste plaats waar je aan denkt bij een vakantie naar Italië. Toch heeft de kleine hoofdstad van de dunbevolkte, ietwat onherbergzame regio Basilicata meer dan genoeg te bieden. Zo is het pastelkleurige, over bergtoppen verdeelde stadscentrum ondanks talrijke verwoestende aardbevingen door de eeuwen heen nog altijd zeer charmant te noemen. Ook de directe omgeving, met enkele uitgestrekte natuurparken en erg fraaie bergdorpjes, verdient zeker enkele dagen om te verkennen.

Bezienswaardigheden Potenza

Oorspronkelijk een kleine nederzetting van de Lucani, een stam die de zuidelijk Apennijnen bevolkte totdat de Romeinse legers het innamen, is Potenza net iets meer dan tweeduizend jaar oud. En hoewel herhaaldelijk door vernietigende aardbevingen getroffen, zijn er tussen de hedendaagse pastelkleurige huizen meer dan genoeg historische bouwwerken bewaard gebleven. Waarschijnlijk het oudste is de Villa Malvaccaro, een oude Romeinse woning waarvan vooral de mozaïeken vloer de moeite waard is. Verder is er de simpele maar doeltreffende kathedraal uit de twaalfde eeuw, terwijl er van een kasteel en stadsmuren nog een toren en poorten overeind staan. Ook zijn er nog een aantal andere kerken en twee archeologische musea waar je meer te weten kunt komen over wat er na de aardbevingen niet meer bewaard is gebleven.

Naast in de stad zelf, is er in de directe omgeving van Potenza ook genoeg te zien en te doen. Dit relatief bosrijke deel van de Apennijnen is bijvoorbeeld goed geschikt voor wandelingen door de natuur. Nog veel pittoresker echter zijn de talloze kleine bergdorpjes. Binnen wandelafstand van Potenza zijn er bijvoorbeeld het schilderachtige Tolve en Vaglio Basilicata, met in de laatste een oeroud heiligdom van de Lucani stam. Minstens zo mooi is Brienza met de ruïnes van een oud kasteel. Kleiner en iets naar het zuiden in een natuurpark, vind je tenslotte de tegen de rotswanden gebouwde dorpjes Castelmezzano en Pietrapertosa. Vooral ’s avonds met de straatverlichting aan, laten deze kleine, authentieke dorpjes waar de tijd op een goede manier heeft stil gestaan bijna een sprookjesachtige indruk achter.

Praktische informatie Potenza

Potenza ligt enigszins geïsoleerd in een dunbevolkt deel van Italië. De dichtstbijzijnde vanuit Nederland bereikbare vliegvelden zijn Napels en Bari, beide op ongeveer 130 kilometer van Potenza. Per trein is de stad ook bereikbaar vanaf Napels, hoewel het met de auto over de A3 en dan de E847 iets sneller is.

  • Aantal inwoners: 67.000
  • Stad gesticht in: 3e eeuw voor Christus
  • Italiaanse regio: Basilicata
  • Afstand vanaf Rome: 370 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: twee dagen