Pompeii

In het verre verleden bedolven onder gloeiend hete as tijdens een rampzalige vulkaanuitbarsting, is Pompeii misschien wel de best bewaard gebleven stad uit de Romeinse oudheid.

Pompeii, de stad die in het jaar 79 bedekt werd door de as van de uitgebarsten vulkaan de Vesuvius, behoeft als toeristische attractie natuurlijk nauwelijks een introductie. Doordat het vanwege haar noodlottige verleden nog altijd in prima staat behouden is, geldt het namelijk als een van de grootste bezienswaardigheden van heel Italië. Gelegen net iets ten zuidoosten van Napels, de elegante hoofdstad van de regio Campanië, is het dan ook uitermate geschikt voor een toeristisch dagje uit.

Bezienswaardigheden Pompeii

Voor de vulkaanuitbarsting was Pompeii een stad met enkele tienduizenden inwoners, waardoor de ruïnes dan ook een erg groot terrein beslaan. Je kunt er probleemloos uren of zelfs dagen ronddwalen. Tot de hoogtepunten behoort onder meer het forum, het centrum van de oude stad met talloze tempels en overheidsgebouwen. Tevens erg goed bewaard gebleven zijn de thermen waar mensen heen gingen om te baden, terwijl het bordeel met boven de deur afbeeldingen van de verleende diensten ook veel bekijks trekt. Verder zijn er nog twee theaters voor algemene voorstellingen en net ten oosten van het centrum een amfitheater waar gladiatorengevechten georganiseerd werden.

Het zijn echter ook juist de kleinere dingen die je in Pompeii een goede indruk geven van het leven in die tijd. Zo staan er bijvoorbeeld nog vele honderden huizen overeind. Hoewel de daken meestal ontbreken, is een wandeltocht door de straten die er nog altijd zo bijliggen als tweeduizend jaar geleden erg indrukwekkend. De hoge voetpaden en oversteekplaatsen zorgden er bijvoorbeeld voor dat je als voetganger niet door de als riool dienst doende straat hoefde te lopen. Ook erg opvallend zijn de glimmende keien die je tussen de grote straatstenen kunt zien. Deze weerkaatsten namelijk in het licht van de lantaarns, waardoor je ’s nachts goed kon zien waar de weg heen leidde.

In de huizen zelf tref je soms erg mooie fresco’s aan en zijn er zelfs mozaïeken met Pas op voor de hond! Daarnaast zijn er door de stad verspreid enkele bakkerijen met ovens en overdekte markten te vinden, terwijl in sommige cafés zelfs de toonbank nog goed te ontwaren is. Tenslotte zijn de overblijfselen van slachtoffers die niet op tijd voor de vulkaanuitbarsting konden vluchten natuurlijk wereldberoemd. Enkele hiervan zijn in Pompeii zelf te bezichtigen, maar de beste exemplaren zijn overgebracht naar het Archeologisch Museum van Napels.

Praktische informatie Pompeii

De ruïnes van Pompeii liggen ongeveer 25 kilometer ten zuidoosten van Napels. Het is in een half uur te bereiken door vanaf station Napoli Centrale een trein te nemen naar station Pompei – Scavi Villa Misteri. Je bevindt je dan meteen tegenover de hoofdingang van het archeologische terrein. Een treinkaartje voor een enkele rit kost €2,80. Reis je per auto dan kun je vanaf Napels de A3 volgen en de afslag Pompei nemen.

  • Naam in het Italiaans: Scavi archeologici di Pompei
  • Toegangsprijs: €11, gratis voor EU-inwoners tot 18 en vanaf 65 jaar
  • Openingstijden: dagelijks van 8:30 tot 19:30 (apr – okt) of tot 17:00 (nov – mrt), gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december
  • Aanbevolen tijdsbestek: een hele dag
  • Italiaanse regio: Campanië