Vakantie Perugia

Met een eeuwenoude Etruskische oorsprong en gesitueerd bovenop een met roltrappen bereikbare heuvel, is Perugia een erg bijzondere, nog nauwelijks door het toerisme ontdekte stad.

Perugia, de hoofdstad van Umbrië, was ooit een van de twaalf Etruskische steden die de dominante cultuur op het Italiaanse schiereiland vormden voor de komst van de Romeinen. Tegenwoordig is het nog altijd een belangrijke bestemming voor hen geïnteresseerd in de geschiedenis van de oudheid. Tevens is het een zeer aangename universiteitsstad gelegen in een prachtig landschap, waarvan de middeleeuwse architectuur menig toerist zonder meer tevreden zal stellen.

Bezienswaardigheden Perugia

Het bijzondere aan Perugia is dat de oude historische stad, gebouwd op een goed te verdedigen heuvel, bereikbaar is via moderne roltrappen. De meeste hiervan zijn bovengronds, vanaf waar je de kronkelende middeleeuwse straatjes en dicht op elkaar staande huizen langzaam aan je voorbij ziet gaan. Nog interessanter echter zijn de ondergrondse roltrappen, die je spectaculair door de fundamenten van een oud fort heen naar boven voeren. Eenmaal in de oude binnenstad van Perugia, zijn het echter de talloze kerktorens, oude huisjes en de prachtige middeleeuwse architectuur die toeristen moeiteloos zoet zullen houden. Enkele hoogtepunten zijn de kathedraal met daarnaast een weelderig versierde fontein uit de dertiende eeuw, de Fontana Maggiore. Ook het gotische stadhuis tegenover de kathedraal, het Palazzo dei Priori, verdient alleen al door de vele fresco’s een bezoek.

Wat Perugia verder onderscheidt van de talloze andere middeleeuwse Italiaanse steden is de Etruskische oorsprong. In het archeologisch museum in de stad is natuurlijk erg veel informatie te vinden, maar ook in de stad zelf zijn nog genoeg overblijfselen te bezichtigen. Zo stammen delen van de stadsmuur uit de derde eeuw voor Christus, lang voordat de stad in handen kwam van de Romeinen. De twee bewaard gebleven poorten, de Porta Marzia en de Porta Augusta, gelden als meest indrukwekkende. Tevens doet een oude, zeer diepe en donkere Etruskische waterput tegenwoordig dienst als toeristische attractie. Misschien nog fascinerender is het Hypogeum van de Volumnii, een zeer oude, ondergrondse graftombe.

Praktische informatie Perugia

Gelegen in het midden tussen Rome en Florence en met enkele tientallen treinen per dag, is Perugia het best te bereiken door eerst naar een van die steden te vliegen. Verken je Italië in de auto, dan is Perugia op iets minder dan een uur van de A1 gelegen, de belangrijkste autoweg wederom tussen Rome en Florence.

  • Aantal inwoners: 168.000
  • Stad gesticht in: 6e eeuw voor Christus
  • Italiaanse regio: Umbrië
  • Afstand vanaf Rome: 170 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: twee dagen