Oud en Nieuw in Italië

Er is misschien wel geen betere plaats Oud en Nieuw te vieren dan in het passievolle, uitbundige en tegelijkertijd ook erg knusse en behaaglijke Italië.

Oud en nieuw in Italië Rome

Oud en Nieuw is in vrijwel alle landen een van de meest uitbundige en vreugdevolle feesten en Italië vormt daarop natuurlijk geen uitzondering. Hoewel net zoals in Nederland ook deels een familiefeest, is het voor toeristen in Italië gelukkig nooit moeilijk je onder de feestende menigte te mengen. En ben je na deze Notte di San Silvestro net zoals de Italianen de volgende ochtend nog steeds wakker, dan kun je ook weer net zoals de Italianen de heilige mis bijwonen of luisteren naar de goede wensen van de paus.

Oudejaarsavond op zijn Italiaans

Hoe grootschalig het Italiaanse Oud en Nieuw gevierd wordt hangt natuurlijk af van waar je in Italië op vakantie bent, maar het spreekt voor zich dat vooral in de grotere steden veel festiviteiten georganiseerd worden. In veel grotere hotels kan zelfs een arrangement met Oudejaarsbal gereserveerd worden, terwijl talloze cafés en clubs ook hun deuren zullen openen. Aftellen op straat behoort natuurlijk ook gewoon tot de mogelijkheden, waarbij op de centrale pleinen in de grote steden vaak duizenden mensen bijeenkomen om het vuurwerk te zien. In Rome bijvoorbeeld, is de Piazza di Popolo een van de betere locaties oudejaarsavond te vieren waarbij het de traditie is wakker te blijven totdat de zon weer opkomt.

Worst, linzen en brood

Uiteraard gaat de viering van Oud en Nieuw in Italië ook gepaard met het eten van enkele bijzondere gerechten. Hoewel er wat regionale verschillen bestaan, gaat het hier in de meeste gevallen om linzen met worst. De worst kan bijvoorbeeld zampone zijn, een overheerlijke gevulde varkenspoot. Een andere veel gegeten variant is cotechino, welke enigszins vergelijkbaar is met salami. Vooral in LombardijeVeneto en Trentino is deze cotechino de standaardworst die Italianen eten om het nieuwe jaar in te luiden. Achteraf worden dan meestal panettonepandoro of andere broden en cakes gegeten die nog over zijn van het kerstfeest. Ook een populair gerecht zijn de strufoli, kleine gefrituurde deegballetjes die met honing zijn bewerkt. De traditionele drank om te toasten tenslotte is spumante, oftewel mousserende wijn, waarvan er door heel Italië heen talloze verschillende soorten zijn.

Buon Anno!

Ben je dus in Italië tijdens het Oud en Nieuw, schroom je dan niet je tussen de Italianen te mengen op de grote pleinen en geniet vooral van de worst en de linzen. Gelukkig Nieuwjaar! Of op zijn Italiaans: Buon Anno!