Oranjestad, de historische hoofdstad van Aruba

Kleurrijke gevels, culturele musea en buitengewoon goede restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden maken Oranjestad een zeer waardige hoofdstad van Aruba.

Oranjestad, de aangename hoofdplaats van Aruba, is met meer dan 35.000 inwoners eveneens het grootste bevolkingscentrum van het eiland en zeker een aparte vermelding waard. Want hoewel het zijn meerdere moet erkennen in Willemstad op Curaçao en hoewel Aruba ook genoeg andere bezienswaardigheden kent, zal de gezellige kleine stad maar weinig mensen teleurstellen. Met enkele fleurige historische gebouwen, een aantal interessante musea, een bruisend uitgaansleven en uitgebreide winkelmogelijkheden is er altijd wel iets in Oranjestad te doen.

Historisch en cultureel Oranjestad

Historisch zonder meer het belangrijkste gebouw van Oranjestad is Fort Zoutman, gebouwd aan het eind van de achttiende eeuw om het eiland tegen piraten te beschermen. Het meest gefotografeerde gebouw van het fort, de Willem III Toren, is een toevoeging uit 1866. Dit fort is echter niet het enige historische gebouw van Oranjestad, want door het stadscentrum verspreid zul je af en toe typisch Nederlandse gevels gecombineerd met een kleurrijke, Caribische bouwstijl aantreffen. Wie meer over het interessante verleden van Aruba te weten wil komen kan hiervoor terecht in het tegenwoordig in het fort gevestigde Historisch Museum. Andere interessante musea zijn het Muntenmuseum met een verzameling van 40.000 munten van over heel de wereld, en het interactieve Archeologisch Museum over de vroege geschiedenis van het eiland.

Uit eten, nachtleven en winkelen

Ook als je minder graag musea bezoekt heeft Oranjestad meer dan voldoende vertier te bieden. Zo wordt elke dinsdagavond op de binnenplaats van Fort Zeeman het Bon Bini Festival georganiseerd, een uitbundig feest compleet met kostuums, folklore, dans en muziek. Ook zul je hier lokale kunstenaars hun schilderijen en andere werken te koop zien aanbieden. Hoewel het uitgaansleven op Aruba verder vooral plaatsvindt binnen de hotels en resorts, heb je in Oranjestad toch genoeg bars en zelfs enkele casino’s waardoor het nooit saai wordt. Wie graag wat vroeger op de avond nog goed wil eten kan natuurlijk in een restaurant kennis maken met de heerlijke Antilliaanse keuken. Bekende Amerikaanse restaurantketens zijn door de grote hoeveelheden bezoekers uit de Verenigde Staten daarnaast ook goed vertegenwoordigd.

Doordat Oranjestad jaarlijks meer dan een half miljoen passagiers van cruiseschepen op bezoek krijgt, zijn de winkelmogelijkheden tenslotte ook prima in orde. Meteen bij de haven zijn bijvoorbeeld enkele grote overdekte winkelcentra te vinden, zoals de luxueuze Renaissance Mall. Ook de talloze dure merkwinkels en juweliers in de winkelstraat Caya G. F. Betico Croes ontlenen hun bestaansrecht aan de soms overweldigende toestroom van passagiers van deze cruiseschepen.