Vakantie Napels

Napels, de derde stad van Italië, is op alle fronten een zeer uitgebalanceerde en overweldigende toeristische bestemming.

Vakantie Napels
Foto door Samuel Walker via Pexels

Gesitueerd aan een magnifieke baai aan de Tyrreense Zee, behoort Napels na Rome en Milaan als derde stad van Italië ook zeker tot de mooiste. Al meer dan tweeduizend jaar een van de belangrijkste centra aan de Middellandse Zee, staat het boordevol bezienswaardigheden die hier in vele eeuwen door talloze volkeren zijn achtergelaten. De directe omgeving, met de Vesuvius en het onder de as van die vulkaan bedolven Romeinse stadje Pompeii, behoort eveneens tot de meest fascinerende van het land. Ook is het deze hoofdstad van het temperamentvolle Campanië die ons pizza en spaghetti heeft gebracht, wat gastronomisch natuurlijk garant staat voor een zeer smaakvolle vakantie.

Bezienswaardigheden Napels

Oorspronkelijk Grieks, daarna Romeins, Byzantijns, Normandisch en tenslotte vanaf 1282 een eigen koninkrijk, heeft Napels door de eeuwen heen vele volkeren zien komen en gaan. Tot de meest indrukwekkende bouwwerken die hier een resultaat van zijn behoren de kastelen en paleizen, waarvan het forse, middeleeuwse Castel Nuovo het meest imposante is. Ouder en authentieker is het Castel dell’Ovo op een eilandje voor de kust, terwijl het koninklijk paleis in het centrum een heel wat moderner optrekje is. Op religieus gebied is er de San Francesco di Paola, dat aanvankelijk gebouwd werd door de koning van Napels ter ere van de Franse keizer Napoleon. Tenslotte is er nog de kathedraal, vooral bekend om het hier bewaarde bloed van de heilige Sint Januarius dat slechts tweemaal per jaar vloeibaar zou worden.

Het spreekt voor zich dat behalve de gebruikelijke kastelen en kerken, een grote stad als Napels ook heel wat minder gebruikelijke toeristische attracties te bieden heeft. Zo is het het Real Teatro di San Carlo uit 1737, het oudste en nog altijd een van de grootste theaters van Italië. De Galleria Umberto I is daarnaast een enorm overdekt winkelcentrum uit de negentiende eeuw dat zich kan meten met de grote galerijen van Milaan. Ook onder de grond is er met een uitgebreid netwerk van tunnels, waterreservoirs en grafkelders heel wat te zien, met de catacomben van San Gennaro uit de Romeinse tijd als toeristisch hoogtepunt. Houd je meer van kunst en cultuur, dan kun je in Napels natuurlijk ook een bezoek brengen aan enkele van de betere musea van Italië.

De directe nabijheid van Napels tenslotte, wordt letterlijk en figuurlijk gedomineerd door de Vesuvius, een enorme vulkaan die vooral bekend staat om de uitbarsting in het jaar 79. Het was namelijk tijdens deze uitbarsting dat de Romeinse steden Pompeii en Herculaneum onder de as bedolven werden. Tegenwoordig vormen deze weer opgegraven plaatsen zeer populaire toeristische bestemmingen. Andere bezienswaardigheden niet ver van Napels zijn Capri, Ischia en Procida, enkele van de mooiste Italiaanse eilanden.

Praktische informatie Napels

Met een groot internationaal vliegveld is Napels eenvoudig vanaf Nederland te bereiken. Binnen Italië is het ook goed verbonden met de rest van het land. Vanaf Rome is het over de A1 bijvoorbeeld ongeveer twee uur rijden, terwijl het met de hogesnelheidstrein iets meer dan een uur is.

  • Aantal inwoners: 960.000
  • Stad gesticht in: 6e eeuw voor Christus
  • Italiaanse regio: Campanië
  • Afstand vanaf Rome: 180 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: vijf dagen