Vakantie Molise

Dunbevolkt en zonder grote steden, is Molise uitstekend geschikt om meer dan waar dan ook het gemoedelijke leven op het Italiaanse platteland te ervaren.

Naast wereldberoemde attracties zoals de ruïnes van Rome, de kanalen van Venetië en de Alpenmeren van Lombardije, is er ook een Italië dat nog niet door toeristen onder de voet gelopen is. Een van deze stukjes Italië is Molise, de op een na kleinste regio van het land. Zich uitstrekkend van de spitse bergtoppen van de Apennijnen tot de warme zandstranden langs de Adriatische Zee, is het ideaal voor reizigers die Italië even helemaal voor zichzelf willen hebben.

Bezienswaardigheden Molise

Hoewel Molise een relatief arme agrarische regio is die al vele decennia met leegloopt kampt, lijkt de tijd hier toch op een goede manier stil te hebben gestaan. Het zijn juist de glooiende akkers, de kleine dorpjes, de schaapherders en het ontbreken van grote steden en industrie die het leven zo nostalgisch en ongedwongen maken. Het plezier om dit oude land te verkennen wordt nog eens aangevuld met de geneugten van de heerlijke keuken, die met salami, ham en vele andere worsten, lamsvlees, kazen en pasta tot de zuiverste van Italië behoort. Behalve het door enkele kleine riviertjes doorsneden platteland zijn het ook de bergen van de Apennijnen, met enkele bescheiden voorzieningen voor de wintersport, die bezoekers zullen weten te charmeren.

Hoewel echt grote steden ontbreken in Molise, zijn er toch een aantal plaatsen die zeker interessant genoeg zijn om te verkennen. Zo is de hoofdstad Campobasso vooral fascinerend door het grote middeleeuwse kasteel en de oude stad, welke vanaf een hoge heuvel in een vallei een geweldig vergezicht bieden. Eveneens hoog gelegen is Isernia, dat ooit een belangrijke plaats in het Romeinse Rijk was. Ondanks talloze verwoestende aardbevingen en hevige gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog, is er in dit stadje toch genoeg bewaard gebleven om vakantiegangers te doen verbluffen. Een van de hoogtepunten is bijvoorbeeld een ingenieuze fontein uit de dertiende eeuw. De derde stad van de regio tenslotte, het aan de Adriatische kust gelegen Termoli, moet het vooral hebben van de uitgestrekte en zeer rustige zandstranden.

Praktische informatie Molise

In Molise is geen internationale vluchthaven. Vanuit Nederland is het vaak het snelst eerst naar Napels te vliegen, vanaf waar Molise in enkele uren per trein of auto door de onherbergzame Apennijnen heen te bereiken is. Kom je vanuit Abruzzen in het noorden of Apulië in het zuiden, dan is de A14 langs de Italiaanse oostkust de aangewezen autoweg.

  • Naam in het Italiaans: Molise
  • Aantal inwoners: 318.000
  • Hoofdstad van de regio: Campobasso
  • Aanbevolen tijdsbestek: drie dagen