Vakantie Milaan

Als meest prominente stad in het noorden van Italië, blinkt Milaan vooral uit op het gebied van de kunsten en de winkelmogelijkheden.

Vakantie Milaan
Foto doorbruce mars via Pexels

Wereldwijd bekend als de stad van de kunsten en de mode, is Milaan tevens het belangrijkste financiële en industriële centrum van Italië. Ook als gekeken wordt naar het inwoneraantal van de gehele agglomeratie, maar liefst vier miljoen, kan de hoofdstad van Lombardije moeiteloos wedijveren met Rome. Met een roemrijk verleden, zo was het kortstondig de hoofdstad van het Romeinse Rijk en sinds de middeleeuwen de toonaangevende stad van Noord-Italië, is Milaan tegenwoordig eveneens een belangrijke toeristische bestemming.

Bezienswaardigheden Milaan

Van de vele bezienswaardigheden in Milaan is de kathedraal van de stad, oftewel de Duomo di Milano, met afstand de bekendste. Aan deze gotische witte kerk aan het grootste plein van de stad werd maar liefst zes eeuwen gebouwd. Tegenwoordig zijn het vooral de ontelbare torentjes en pinakels die de toeristen naar de kerk trekken. Vergeet bij een bezoek niet het dak op te gaan voor een fantastisch uitzicht over Milaan en de omgeving. Naast de kathedraal zijn er ook nog vele andere kerken die een bezoek verdienen, zoals de Santa Maria delle Grazie waar Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci te bezichtigen is.

Meer kunst is te vinden in het grote aantal vooraanstaande musea dat Milaan rijk is. Enkele van de belangrijkste hiervan zijn ondergebracht in het gigantische kasteel Sforzesco, oorspronkelijk het verblijf van de Sforza-familie die in het verleden over de stad regeerde. Zo is zijn er onder andere meer werken van Leonardo da Vinci en Michelangelo te bezichtigen, maar ook is er een museum over het oude Egypte en een over meubels. Kunsten die het oor in plaats van het oog strelen worden verder vertoont in het Teatro Alla Scala uit 1778, dat naast de voorstellingen ook bekend staat om het weelderige interieur.

Winkelen in Milaan
Foto doorTuur Tisseghem via Pexels

Behalve voor de kunsten bezoeken veel mensen Milaan tenslotte ook om de mode. Als een van de leidende modecentra van de wereld, hebben zowel Italiaanse als internationale modeketens hier namelijk hun kantoren gevestigd. In elegante, dure winkelstraten zoals de Via Monte Napoleone, de Via della Spiga en de Corso Venezia, is het niet heel moeilijk veel geld aan kleding van de meest prestigieuze merken uit te geven. Een aparte vermelding verdient daarnaast de Galleria Vittorio Emanuele II, een enorme overdekte winkelgalerij uit de negentiende eeuw. Minder authentiek maar veel goedkoper winkelen kan tenslotte in de Chinatown van Milaan, de grootste van heel Italië.

Praktische informatie Milaan

Met twee van de drie drukste vliegvelden van Italië bij Milaan gelegen heb je een ruime keus aan directe vluchten vanuit Nederland. Binnen Italië is de stad met hogesnelheidstreinen verbonden met Turijn en Bologna. Reis je per auto, dan ligt Milaan aan de A4 van Turijn naar Triëst, en is het via de A1 verbonden met opnieuw BolognaFlorenceRome en Napels.

  • Aantal inwoners: 1,3 miljoen
  • Stad gesticht in: 4e eeuw voor Christus
  • Italiaanse regio: Lombardije
  • Afstand vanaf Rome: 580 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: vier dagen