Vakantie Marche

Een rustig, heuvelachtig en gemoedelijk platteland, eeuwenoude middeleeuwse stadjes en een prachtige kust vatten al dat Marche te bieden heeft goed samen.

Ingeklemd tussen de pieken van de Apennijnen en de zandstranden van de Adriatische kust, is Marche erg avontuurlijk juist doordat het een minder toeristische regio is. Voor het grootste deel erg heuvelachtig, werd dit agrarische gebied lange tijd beheerst door lokale machthebbers totdat het opging in de handen van de paus en uiteindelijk het verenigde Italië. Met pittoreske kleine stadjes, charmante kastelen en een erg innemend platteland is er in Marche daarom ook heel wat van het authentieke Italië te zien.

Bezienswaardigheden Marche

In het westen begrensd door de Apennijnen, de bergketen die de laars van Italië doorloopt, valt er in Marche heel wat te ontdekken voor liefhebbers van ongerepte natuurgebieden. Zo is de 2.476 meter hoge Monte Vettore zonder meer indrukwekkend te noemen, terwijl ook de overige pieken binnen het nationaal park Sibillini garant staan voor prachtige ontdekkingstochten. Het grootste deel van Marche wordt echter ingenomen door grillige heuvels die bijna helemaal tot aan de kust reiken. Naast de aantrekkelijke lappendeken van akkers, weiden en bossen, zijn het attracties zoals de grotten van Frasassi en de kloof van Furlo die de hoogtepunten vormen. In de laatste is zelfs een oude Romeinse tunnel door de bergen te bezichtigen die nu, bijna tweeduizend jaar later, nog altijd in gebruik is.

Ook op het gebied van aangenaam mooie en eeuwenoude stadjes is er in Marche meer dan genoeg te zien. Het fraaist is misschien wel Urbino in het noordelijk deel, dat er nog grotendeels zo uit ziet als toen het in de middeleeuwen gebouwd werd. Vooral het paleis van de hertogen van Montefeltro dat boven het stadje uittorent is de moeite van het bezoeken waard. In het zuiden bij de grens met Abruzzen is Ascoli Piceno een al even idyllisch stadje. Het bijzondere hier is dat de historische kern bijna volledig uit de kalksteensoort travertijn gebouwd is. Ook aan de kust, die vooral bekend staat om de schitterende zandstranden, zijn meerdere gezellige kleine plaatsen te vinden. Zo is er de oude haven van de hoofdstad Ancona en zijn in de populaire badplaatsen Pesaro en Senigallia grote, goed bewaarde kastelen te bezichtigen.

Praktische informatie Marche

Tamelijk dunbevolkt, is Marche vanuit Nederland het best bereikbaar door eerst een vlucht naar Rome of Florence te nemen. Vanaf deze plaatsen is het vervolgens enkele uren per trein naar Marche. Over de Apennijnen heen zijn er voor hen die per auto reizen overigens geen grote wegen. De enige autoweg is namelijk de A14 langs de kust welke Marche met het noorden en zuiden verbindt.

  • Naam in het Italiaans: Marche
  • Aantal inwoners: 1,6 miljoen
  • Hoofdstad van de regio: Ancona
  • Aanbevolen tijdsbestek: vier dagen