Vakantie Lombardije

Met besneeuwde bergtoppen in de Alpen, fantastische bergmeren en Milaan als belangrijkste stad, kwalificeert Lombardije zich moeiteloos op de verlanglijst van elke reiziger.

Vakantie Lombardije

Gesitueerd ten zuiden van Zwitserland, is Lombardije een van de meest bezochte en meest gevarieerde regio’s van Italië. Met onder meer schitterende Alpen en de majestueuze Italiaanse meren aan de voet daarvan, is het natuurschoon onovertroffen. Niet ver ten zuiden van de bergen zijn het Milaan en andere luisterrijke steden op de Po-vlakte die de aandacht trekken. Eeuwenlang beïnvloed door Oostenrijk, Frankrijk en Spanje, laat Lombardije hier een heel ander maar cultureel minstens zo fascinerend Italië zien.

Bezienswaardigheden Lombardije

Beginnend in het noorden nabij de Zwitserse grens, zijn het allereerst de tot vierduizend meter hoge bergen van de Alpen die het landschap bepalen. In de zomer populair onder wandelaars, komen ze in de winter tot leven door de vele gelegenheden voor de wintersport. Overtroffen in populariteit worden de Alpen echter door de grote gletsjermeren in deze regio, die naast uitstekende gelegenheden voor watersport elk ook over hun eigen toeristische trekpleisters beschikken. Zo kenmerkt het Lago Maggiore zich door haar wonderbaarlijke tropische begroeiing, het Gardameer door middeleeuwse kastelen en het Comomeer door idyllische stadjes en steile rotswanden. Een totaal andere, zeer interessante plaats om te bezoeken in de Alpen is verder de Val Camonica, een negentig kilometer lange vallei met meer dan honderdduizend prehistorische rotstekeningen.

Verder naar het zuiden, waar de Alpen plaats maken voor de uitgestrekte Po-vlakte, zijn het de steden van Lombardije die de aandacht opeisen. Milaan is als regionale hoofdstad natuurlijk welbekend door de weergaloos mooie kathedraal en de modehuizen en musea die tot de beste ter wereld behoren. Meer naar het oosten van de regio is Bergamo erg de moeite waard. Deze stad bestaat namelijk uit een modern deel aan de voet en een erg pittoresk middeleeuws deel bovenop de berg welke met een kabelbaan met elkaar verbonden zijn. Aan de rivier de Po is Cremona erg interessant als een van de muzikale centra van Italië. Het is bijvoorbeeld hier dat de legendarische Amati en Stradivarius-violen vandaan komen. Mantova tenslotte, is een erg charmante stad met talloze paleizen van de hertogen van Gonzaga die in dit gebied eeuwenlang de macht in handen hadden. Ook van dezelfde hertogen komt het nabijgelegen Sabbioneta, dat in de zestiende eeuw werd aangelegd als wat in die tijd als een ideale stad werd beschouwd.

Praktische informatie Lombardije

Doordat Milaan als hoofdstad van Lombardije een van de grootste steden van Italië is, zijn er vanaf Nederland dagelijks meerdere rechtstreekse vluchten. Binnen Italië is de regio bovendien erg goed verbonden met de rest van het land. Zo ligt Lombardije aan de hogesnelheidslijn naar het zuiden van Italië en is het via de A4, de A7 en de A1 verbonden met respectievelijk TurijnGenua en het Italiaanse schiereiland.

  • Naam in het Italiaans: Lombardia
  • Aantal inwoners: 10 miljoen
  • Hoofdstad van de regio: Milaan
  • Aanbevolen tijdsbestek: negen dagen