Vakantie Ligurië

Ligurië behoort samen met de aangrenzende Franse Rivièra tot het mooiste en meest passionele stukjes kust van heel de Middellandse Zee.

Vakantie Ligurië

De Italiaanse regio Ligurië ligt in het verlengde van de Franse Côte d’Azur en is al even spectaculair te noemen. Met de Alpen die tot aan het water reiken, prachtige zandstranden, groene bossen en een azuurblauwe zee is het natuurschoon van deze kust zonder meer adembenemend. Ook de extreem schilderachtige stadjes met talloze felgekleurde huisjes, kerktorens en jachthavens, vele resorts en overheerlijk zeevoedsel maken Ligurië tot een waar exotisch vakantieparadijs.

Bezienswaardigheden Ligurië

Net zoals bij de Franse Rivièra het geval is, staat het Italiaanse deel aan de Ligurische Zee bekend om het overweldigend mooie natuurschoon. Hoge bergen die nooit ver weg zijn, rotsachtige klippen en kleine beschutte baaitjes met veel stranden bepalen het beeld. Mogelijk de beste manier om al dit moois te zien is vanuit de auto. De Autostrada dei Fiori, een van de mooiste autoroutes van Europa, volgt de kust namelijk van de regionale hoofdstad Genua helemaal tot aan de Franse grens. Ook ten oosten van Genua valt er echter genoeg te zien. Zo is het schiereiland van Porto Venere met enkele net voor de kust liggende eilandjes zelfs op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst om hun bijzonder charmante omgeving.

Vakantie Ligurië
Foto door Josh Hild via Pexels

Buiten de resorts om zijn het daarnaast ook de steden aan de Ligurische kust die volkomen terecht tal van bezoekers trekken. Genua, de grootste haven van Italië, is vooral de moeite waard door de sierlijke bouwwerken in de barokke en rococo stijlen. Plaatsen als Sanremo en Portofino daarentegen, zijn juist bekend doordat ze al vanaf de negentiende eeuw vooral de meer vermogende toeristen aantrekken. Voor meer historische diepgang is Albenga juist weer geschikt. In een ver verleden de belangrijkste stad van de regio zijn het de middeleeuwse torens, vergelijkbaar met die van Bologna, die vandaag de dag nog altijd veel bekijks trekken. Nog oogverblindender tenslotte, zijn de lieflijke dorpjes van Cinque Terre. Gelegen aan de rotsachtige kust en afgesloten voor het autoverkeer, bieden deze vijf dorpen met hun kleurrijke huisjes een perfecte indruk van het Italië van weleer.

Vakantie Ligurië
Foto door Chiara Caldarola via Pexels

Praktische informatie Ligurië

Met het ontbreken van rechtstreekse vluchten, is het vanuit Nederland vaak sneller eerst naar Milaan of Nice in Frankrijk te vliegen en vervolgens per trein of auto door te reizen naar Ligurië. Binnen Italië is Ligurië via de A6 en A7 verbonden met Turijn en Milaan, terwijl de A12 de regio verbindt met het zuidelijker gelegen deel van het land.

  • Naam in het Italiaans: Liguria
  • Aantal inwoners: 1,6 miljoen
  • Hoofdstad van de regio: Genua
  • Aanbevolen tijdsbestek: zes dagen