Vakantie Lazio

Lazio, de sfeervolle Italiaanse regio rond Rome, staat net als de hoofdstad van het land boordevol historische ruïnes uit de oudheid en de renaissance.

Vakantie Lazio
Foto door Josh Hild via Pexels

Hoewel overschaduwd door Rome, dat zowel hoofdstad van Italië als van Lazio is, kent deze regio toch voldoende bezienswaardigheden om zelfs de meest ervaren reiziger niet teleur te stellen. In de eerste plaats zijn er natuurlijk de ruïnes uit de tijd van het Romeinse Rijk, maar ook bijvoorbeeld de paleizen en verblijven van de paus zijn bijzonder fraai te noemen. De warme kust langs de Tyrreense Zee en de bergen langs de grenzen van Lazio, maken het tenslotte een zeer complete reisbestemming.

Bezienswaardigheden Lazio

Beginnend met de oudheid, kent Lazio talrijke ruïnes uit de tijd van de Romeinen. Zo zijn in Ostia Antica bijvoorbeeld de overblijfselen te vinden van de oude haven van de Rome. In redelijk goede staat bewaard gebleven, geven ze een goede indruk van hoe het leven in die tijd eruit moet hebben gezien. Iets verder naar het noordwesten liggen Cerveteri en Tarquinia, met zeer fascinerende Etruskische graftombes zelfs nog van ver voor de tijd van de Romeinen. Tivoli, aan de andere kant van Rome, staat juist bekend om het grote aantal Romeinse villa’s, waarvan de Villa Adriana de bekendste is. Ook zijn er in het plaatsje enkele attracties uit de tijd van de renaissance die de moeite waard zijn, zoals de Villa d’Este en het pauselijk kasteel.

Een ander minstens zo indrukwekkend kasteel van de paus is de Palazzo dei Papi in Viterbo, een charmant middeleeuws stadje met nog altijd overeind staande stadsmuren. Het kasteel Gandolfo aan het Albano-meer is vandaag de dag zelfs nog altijd door het hoofd van de katholieke kerk in gebruik als zomerverblijf. Andere attracties uit deze tijd zijn het massieve kasteel van Orsini-Odescalch bij het meer van Bracciano en de Tuinen van Bomarzo. Het laatste is een groot park vol met zeer grote, zestiende-eeuwse beeldhouwwerken van monsters.

Hoewel Lazio grotendeels een vlakke, weinig heuvelachtige regio is, zijn er een aantal belangrijke uitzonderingen. Het klooster van Monte Cassino bijvoorbeeld is op een rots gelegen en vooral bekend om de belangrijke slag die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog gevoerd werd. Meer naar het noorden is Civita di Bagnoregio een uitzonderlijk pittoresk dorpje dat bovenop een steile rots gebouwd is. Aan de Tyrreense Zee tenslotte, zijn het plaatsjes als Gaeta en Sperlonga die de bekendste badplaatsen met lange zandstranden vormen.

Praktische informatie Lazio

Met Rome als hoofdstad is er in Lazio natuurlijk geen gebrek aan rechtstreekse vluchten vanaf Nederlandse luchthavens. Ook ligt het aan een hogesnelheidslijn die je van zowel het noordelijker gelegen Bologna en Florence als vanuit het zuidelijker gelegen Napels naar Lazio kan brengen. Reis je per auto, dan is de A1 vanuit het noorden en zuiden voor de hand liggend, terwijl de A24 Lazio met de oostkust van Italië verbindt.

  • Naam in het Italiaans: Lazio
  • Aantal inwoners: 5,8 miljoen
  • Hoofdstad van de regio: Rome
  • Aanbevolen tijdsbestek: negen dagen