Vakantie L’Aquila

Gelegen in de hoge Apennijnen, is L’Aquila zowel een zeer verfrissend wintersportoord als een stijlvolle en historische Italiaanse stad.

Omgeven door de hoogste bergtoppen van de Apennijnen geldt L’Aquila, de hoofdstad van de regio Abruzzen, als een uiterst fascinerende toeristische bestemming. Deze van oorsprong middeleeuwse stad werd eens gesticht als tegengewicht van Rome, maar staat tegenwoordig bekend om niet alleen het fantastische berglandschap, maar ook het bijzonder fraaie stadsgezicht. Als gevolg van enkele verwoestende aardbevingen in het verleden bestaat de stadskern namelijk uit een lappendeken van architectuur uit verschillende tijdperken. Zo zijn er kronkelende straatjes, oude stadspoorten en ook talloze imponerende gebouwen uit de renaissance en de barok. Ook de langgerekte vallei waarin de stad gelegen is zal met oude ruïnes en kastelen menig bezoeker kunnen verleiden.

Bezienswaardigheden L’Aquila

Van alle imponerende gebouwen in L’Aquila is het Spaanse Fort ongetwijfeld het meest in het oog springende. Dit aan de rand van de historische stad gelegen fort dankt zijn naam aan de periode dat L’Aquila als onderdeel van het Koninkrijk Napels in Spaanse handen was. Houd je van geschiedenis en kunst, dan is het bovendien aan te raden het binnen de kasteelmuren gevestigde Nationale Museum van Abruzzen te bezoeken.

De overige historische gebouwen van L’Aquila doen echter niet veel voor het imposante fort onder. De basiliek van Sint Bernardus bijvoorbeeld, kent een rijkelijk versierde renaissance gevel, terwijl ook de dertiende-eeuwse kathedraal van San Massimo ondanks meerdere aardbevingen nog altijd veel bezoekers trekt. De zeer elegante, in romaanse stijl opgetrokken kerk van Santa Maria di Collemaggio is daarnaast vooral bekend als laatste rustplaats van paus Celestinius V. Een heel ander toeristisch hoogtepunt tenslotte is de Fontana delle 99 cannelle, waarbij de 99 tuiten van de fontein staan voor de 99 dorpen die volgens de legende in 1254 tot de stad L’Aquila werden samengevoegd.

De meeste vakantiegangers zullen uiteraard niet alleen naar L’Aquila komen voor de stad zelf. Ook de directe omgeving is zonder meer spectaculair te noemen. Zo is de Gran Sasso als hoogste berg van de Apennijnen eenvoudig zichtbaar vanuit de stad en biedt de regio tevens uitstekende mogelijkheden voor de wintersport. Aan culturele attracties is er in de directe omgeving daarnaast ook geen gebrek. Amiternum iets naar het noordwesten staat bijvoorbeeld bekend om de talloze ruïnes uit de Romeinse oudheid, terwijl de Rocca Calascio een van de hoogste en meest illustere kastelen van Italië is.

Praktische informatie L’Aquila

Hoewel L’Aquila geen eigen vliegveld heeft, is het vrij eenvoudig per auto of bus te bereiken via de A24 vanaf Rome. Deze rit zal iets meer dan een uur in beslag nemen. De enige mogelijke treinverbinding is vanaf Perugia in het noordelijker gelegen Umbrië.

  • Aantal inwoners: 73.000
  • Stad gesticht in: 13e eeuw
  • Italiaanse regio: Abruzzen
  • Afstand vanaf Rome: 120 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: twee dagen