Kerst in Italië

Kerst in Italië is met eeuwenoude katholieke tradities, karakteristieke kerststallen en heerlijke kerstbroden zonder meer het meest sfeervolle feest in het Zuid-Europeaanse land.

Kerst in Italië
Foto door Javon Swaby via Pexels

Kerst in Italië is iets heel bijzonders. Want hoewel het zoals in andere landen gevierd wordt met een kerstboom en een groot feestmaal met de hele familie, is het juist de intieme katholieke sfeer die het zo speciaal maakt. Ook de overheerlijke broden, kerstcakes en de talloze uiteenlopende gebruiken in heel het land mogen zeker niet gemist worden. Ben je dus van plan de decemberdagen in Italië door te brengen, dan is het zeker aan te raden iets van deze unieke en magische kerstsfeer mee te pikken!

Het kerstfeest en de kerstmaaltijd

In Italië begint het kerstfeest met kerstavond, oftewel la Vigilia di Natale. Meer dan in Noord-Europese landen, is dit de belangrijke avond waar je met de naaste familie in alle rust en warmte bijeenkomt voor een grote maaltijd. Belangrijk om te noemen is dat er geen vlees maar vis gegeten wordt, en als je het goed wilt doen moeten er zelfs zeven verschillende soorten vis worden opgediend. Ook typisch Italiaans zijn de overheerlijke kerstbroden en kerstcakes met veel suiker, rozijnen en stukjes fruit, waarvan er in elke regio weer verschillende varianten zijn. Zo kent men in Toscane de kruidige panforte, in Milaan de met veel vruchten gevulde panettone en in Verona de vaak met poedersuiker gegeten pandoro. Na het kerstdiner is het dan meestal tijd voor de nachtmis, waarmee het kerstfeest ook religieus ingewijd wordt.

Kerst in Italië op straat

Uiteraard zul je in Italië kerstbomen en kerstverlichting op straat aantreffen, maar het zijn de ontelbare kerststallen die het echt bijzonder maken. Oorspronkelijk in Italië begonnen door de middeleeuwse heilige Franciscus van Assisi, zijn Italiaanse kerststallen behalve in ieder huis ook in veel winkelstraten en openbare plekken te vinden. Vooral de soms uitzonderlijk grote en gedetailleerde kerststallen van Napels zijn in heel Italië een fenomeen. Verder kenmerkt het straatbeeld zich in veel steden door straatmuzikanten, heerlijke geroosterde hazelnoten en natuurlijk de broden en kerstcakes die je overal kunt kopen.

Kerstviering in verschillende Italiaanse regio’s

Wat kerst in Italië tenslotte nog fascinerender maakt, zijn de talloze lokale gebruiken en gewoonten. Zo is het in een groot deel van het land niet de kerstman, maar een oude heks, een goede fee of soms de Drie Wijzen die de cadeaus rondbrengen. In Zuid-Tirol zul je op straat ook de talloze erg gezellige kerstmarkten zoals die in Duitstalige landen gebruikelijk zijn aantreffen. Ook zul je in dezelfde bergachtige Alpen van VenetoLombardije en Piëmont gegarandeerd een witte kerst hebben, waardoor het feest uitermate goed te combineren valt met een wintersportvakantie. Het zuiden van het land daarentegen, kent juist weer de traditionele straatmuzikanten die op de zampognaspelen, een oorspronkelijk uit Sicilië afkomstige doedelzak. Misschien nog sfeervoller tenslotte is het kerstfeest in Molise dat gekenmerkt wordt door grootschalige fakkeloptochten.

Buon Natale!

Kortom, breng je de kerstdagen door in Italië dan is er aan sfeer, warmte en tradities zeker geen gebrek. Vrolijk kerstfeest! Of zoals ze in Italië zeggen: Buon Natale!