Kamperen in Kroatië

Met schitterende stranden, voortreffelijke voorzieningen en een zeer gevarieerd cultureel en natuurlijk landschap is Kroatië bij uitstek geschikt om in de zomermaanden op de camping te staan.

Kamperen Kroatië
Foto door Mac DeStroir via Pexels

Beschikkend over een van de mooiste kusten van alle landen langs de Middellandse Zee, talrijke culturele bezienswaardigheden en een aangename wisselkoers, is Kroatië zonder twijfel een van de betere vakantielanden om heerlijk tot rust te kunnen komen. Met meer dan 300 uitstekende campings die nooit ver bij de Adriatische Zee of de vele meren en rivieren vandaan liggen, zal het dan ook niet als een verrassing komen dat ruim een kwart van alle toeristen besluit hun tijd in dit indrukwekkende Zuid-Europese land in een tent of caravan door te brengen.

De Kroatische campings

De ongekende populariteit van kamperen in Kroatië valt voor een deel te verklaren door zeer goede kwaliteit van de campings. Doorgaans behoorlijk groot in omvang, goed onderhouden en voorzien van alle moderne gemakken zoals draadloos internet en wasserettes, doen de voorzieningen namelijk zeker niet onder voor elders in Europa. Wil je iets meer rust dan zullen de kleinere maar minstens zo gezellige familiecampings, welke vaak middenin de ongerepte natuur gelegen zijn, ook zeker niet teleurstellen.

Door de nabijheid van de Adriatische Zee, de meer dan duizend mediterrane eilanden of anders de meren en rivieren meer in het noorden van Kroatië, is er niet veel moeite voor nodig om de vakantie ontspannend aan het water door te brengen. Voor de actievere bezoeker zijn er bovendien meer dan genoeg mogelijkheden om te snorkelen, kajakken en te zeilen, terwijl de heuvelachtige binnenlanden tenslotte prima geschikt zijn om per fiets of wandelend te ontdekken.

Neem je overigens liever niet je eigen tent of caravan mee, dan zijn er op de grotere campings tevens mogelijkheden om een tent, stacaravan of zelfs een hele bungalow te huren. Voor hen die bijvoorbeeld een autovakantie door Kroatië willen ondernemen zonder al teveel rompslomp, vormt dit een uitstekend alternatief om zo toch veel van het land te kunnen zien.

Welk deel van Kroatië

Gevarieerd als het is, biedt Kroatië voor elk type vakantieganger wel wat. Vanzelfsprekend het populairst is de kust van de Middellandse Zee, die naast het onmiskenbaar Italiaans beïnvloede Istrië ook het buitengewone natuurschoon van Kvarner en de ontelbare Dalmatische eilanden omvat. Bijna 90% van de Kroatische campings zijn hier te vinden. Eenvoudig vanaf de campings bereikbaar zijn daarnaast ook de culturele en zeer fotogenieke Romeinse en middeleeuwse kuststadjes zoals Pula, Trogir en Dubrovnik. Een minder toeristisch maar minstens zo aantrekkelijk alternatief op de kust uiteindelijk vormen de campings bij het Natuurpark Kopački Rit in het verre noordoosten van het land, daar waar de rivieren de Drau en de Donau bij elkaar komen.