Kamperen in Italië

Met een divers landschap van hoge bergen, prachtige meren en een zinderende kust, is Italië een voortreffelijk land om te kamperen en optimaal van de natuur te genieten.

Kamperen in Italië
Foto door Sagui Andrea via Pexels

Voor wie meer van de natuur mee wil maken en minder op heeft met de culturele steden, kan kamperen in Italië dus een prima alternatief vormen. Toch zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden voordat je met een caravan of tent de Alpen over trekt. Zo zijn niet overal in Italië de voorzieningen om te kamperen even goed ontwikkeld en ook zijn er heel wat verschillende soorten campings.

Populairste campinggebieden

Veel van de beste campings van Italië vind je helemaal in het noorden, in of aan de voet van de Alpen. Vooral het gebied rond de Italiaanse bergmeren, waarvan het Gardameer de meeste bekendheid geniet, is mateloos populair. Denk er wel aan dat des te hoger je de bergen in gaat, des te sneller het ’s avonds kan afkoelen. Een ander zeer populair gebied om te kamperen is de kust van de Adriatische Zee. In de regel droger en zonniger dan de westkust, is het deel tussen Venetië en Rimini vooral bekend om de strandvakanties welke jongeren vanuit heel Europa aantrekken. Verder is er natuurlijk nog Toscane, een veelbezochte regio waar natuur en cultuur elkaar bijna perfect aanvullen. In de overige delen van het land vind je uiteraard ook nog genoeg campings, maar is het wel goed om in het achterhoofd te houden dat de voorzieningen in het noorden vaak heel wat beter zijn dan die in het zuiden.

Soorten campings

Behalve de locatie, zul je in Italië bij het zoeken naar een plaats om te kamperen ook rekening moeten houden met het soort campings dat je er aantreft. Eenvoudige grasvelden waar je een eigen tent kunt opzetten zijn er heel wat minder dan in bijvoorbeeld Frankrijk. In plaats daarvan beslaan veel campings grote terreinen met stacaravans of zelfs bungalows die je vervolgens kunt huren, zijn er grote supermarkten, meerdere zwembaden en soms ook ondergrondse parkeerplaatsen en golfbanen. De prijzen liggen hier vanzelfsprekend ook wat hoger. Dit soort campings met al hun voorzieningen zijn vooral geschikt om de vakantie grotendeels op de camping zelf door te brengen.

Sta je liever wat meer midden in het Italiaanse leven, dan is kamperen bij een boer ook zeker aan te raden. Hoewel nog sterk in opkomst in Italië, biedt het de perfecte mogelijkheid bijvoorbeeld een wijnoogst van wel erg dichtbij mee te maken. Ook erg goedkoop is daarnaast gebruik te maken van de aree di sosta, grote parkeerplaatsen met vaak stroom en water waar je enkel ’s nachts met de caravan of camper mag staan. Deze zijn dus erg geschikt voor als je op doorreis bent.

Met de eigen caravan, camper of tent

Ben je van plan je eigen caravan of camper mee te nemen, denk er dan aan dat je buiten het hoogseizoen soms nog te maken kunt hebben met sneeuw in de Alpen. De meeste bergpassen zullen in dat geval niet voor caravans en campers toegankelijk zijn en veel andere wegen om Italië te bereiken zijn er nu eenmaal niet. Neem je verder je eigen tent mee, weet dan dat wild kamperen officieel verboden is. De enige mogelijkheid om toch in de ongerepte natuur je tent te kunnen opzetten is in enkele van de natuurparken in de Alpen.