Istrië (Kroatië)

Istrië is met een historische, mediterrane kust en verscholen maar indrukwekkende binnenlanden als meest westelijk deel van Kroatië een bijzonder veelzijdige vakantiebestemming.

Istrië Kroatië
Foto door David Boca via Pexels

Voorzien van een indrukwekkende kust met warme stranden, Romeinse ruïnes en Venetiaanse steden aan de ene en een prachtig heuvelachtig binnenland met grotten, natuurparken, oude vestingen en kastelen aan de andere kant, is Istrië een van de meest veelzijdige reisbestemmingen van Kroatië. Doordat de plaatselijke keuken ook nog eens erg smakelijk is, vormt dit grootste schiereiland aan de Adriatische Zee daarom een verrassend en nog betaalbaar alternatief op bijvoorbeeld het nabijgelegen Italië.

De warme, historische kust

De rotsachtige, ruige maar zeer bezienswaardige westelijke kust van Istrië is ook zonder meer het meest ontwikkelde deel van het schiereiland. Behalve stranden, grote hotels en ontelbare uitgaansgelegenheden tref je hier ook eeuwenoude en zeer schilderachtige steden aan. Zo is er het historische Pula, dat met talloze bewaard gebleven Romeinse poorten, tempels en zelfs een groot amfitheater ook als de grootste stad van de regio geldt. In Rovinj iets naar het noorden zijn daarentegen met kleurrijke huisjes en vele bootjes de Venetiaanse invloeden zonder meer te proeven, terwijl in Poreč het de Byzantijnse Eufrasiusbasiliek uit de zesde eeuw is die het plaatje van een idyllische mediterrane kust compleet maakt.

Heuvels, kastelen en natuurschoon

De binnenlanden van Istrië vormen daarentegen een heel ander maar minstens zo aantrekkelijk beeld. Veel dunner bevolkt zijn het hier juist de kleine, middeleeuwse en bovenop de heuvels gebouwde kastelen en vestigingen die de aandacht opeisen. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn de Istrische hoofdstad Pazin, het extreem pittoreske Motovun en de kleine vesting Hum. Ook staat de streek bekend om de uitgestrekte wijngaarden, olijfbomen en de overheerlijke truffels die de sterk Italiaans beïnvloede keuken vergezellen.

Wat natuurschoon betreft bieden de heuvels op het kalksteenplateau van Istrië prima gelegenheden voor lange wandelingen of meer intensieve tochten per mountainbike. De Limvallei, een enkele tientallen kilometers lange rivier die overloopt in een langgerekte inham van de Adriatische zee, staat met name bekend om het rustige en bosrijke landschap, terwijl de druipsteengrotten van Baredine juist weer erg interessant zijn voor de meer avontuurlijke reiziger. Ook de Brijuni-eilanden voor de kust van Istrië zijn als voormalig zomerverblijf van de Joegoslavische dictator Tito en met een heus safaripark en archeologische vondsten van dinosauriërs zeker de moeite van het bezoeken waard.

Bereikbaarheid

Istrië is gelegen in het uiterste westen van Kroatië, op een afstand van iets meer dan 200 kilometer van de hoofdstad Zagreb. Rechtstreekse vluchten zijn in de zomer vanaf de meeste Europese vliegvelden te maken naar Pula, terwijl het schiereiland vanaf de befaamde Italiaanse stad Triëst in slechts een uur per bus, trein of auto te bereiken is.