Het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld voor de skyline van Manhattan, wereldwijd symbool voor Amerika, vrijheid en democratie, is een toeristische attractie die je gewoon niet mag overslaan bij een bezoek aan New York.

Het vrijheidsbeeld in New York

Er is over de hele wereld waarschijnlijk geen standbeeld te vinden dat beroemder is dan het Vrijheidsbeeld van New York. Geplaatst op het kleine Liberty Island net voor de kust van Manhattan en oorspronkelijk een gift van Frankrijk ter viering van het honderdjarige bestaan van de Verenigde Staten, is het sindsdien uitgegroeid tot een van de bekendste symbolen niet alleen van New York en Amerika, maar ook van vrijheid en democratie over de gehele wereld. Voor de meer dan twaalf miljoen immigranten die tijdens de decennia aan weerszijden van 1900 de Verenigde Staten binnenkwamen, was dit standbeeld van de Romeinse godin Libertas bovendien een van de eerste glimpen die ze opvingen van het land van de onbegrensde mogelijkheden.

Bezienswaardigheden

Hoewel het Vrijheidsbeeld gezien vanaf de kade in Manhattan niet zo heel groot lijkt, is het met een hoogte van 46 meter nog altijd het grootste standbeeld van de Verenigde Staten. Inclusief de sokkel is de totale hoogte zelfs 93 meter. Voor de rest is Lady Liberty, zoals ze ook wel genoemd wordt, natuurlijk welbekend. In haar linkerarm houdt ze een plaquette met daarop 4 juli 1776, de datum dat de Verenigde Staten zich onafhankelijk van Groot-Brittannië verklaarden. De zeven punten op haar kroon staan voor de zeven zeeën en continenten, terwijl ze met de fakkel in haar rechterhand de volkeren der aarde naar de vrijheid leidt. Het thema van vrijheid wordt verder onderstreept door de gebroken ketenen aan haar voeten.

Wie zich verder verdiept in het Vrijheidsbeeld, zal een groot aantal verrassende anekdotes tegenkomen. Zo hebben het hoofd en de rechterarm tien jaar voordat het volledige standbeeld af was al door de Verenigde Staten getoerd, veranderde de kleur van het standbeeld door oxidatie van koperkleurig tot groen in 1906, is de rechterarm niet meer toegankelijk sinds een bomaanslag door de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog, en bungelde diezelfde rechterarm in 1980 los in de wind waardoor een van de punten van de kroon een gat in de arm sloeg.

Uitzicht op Manhattan

Behalve het Vrijheidsbeeld zelf en het museum op het kleine eilandje, is een bezoek vooral de moeite waard door het verbluffende uitzicht op de skyline van Manhattan. Hoewel de afstand te groot is voor een foto van het standbeeld met de wolkenkrabbers duidelijk in de achtergrond, zul je tijdens de tocht met de veerboot wel meer dan genoeg mogelijkheden hebben voor prachtige kiekjes.

Manhattan New York
Foto door Chris Schippers via Pexels

Geschiedenis van het Vrijheidsbeeld

Voor de oorsprong van het Vrijheidsbeeld moeten we terug naar de tweede helft van de negentiende eeuw, de tijd van de Industriële Revolutie, het ongebreidelde optimisme en het rotsvaste vertrouwen in de technologische vooruitgang. Het was ook een tijd van grote wereldtentoonstellingen, waarbij de eerste Amerikaanse wereldtentoonstelling van 1876 precies honderd jaar na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring gehouden werd. Aangezien deze historische gebeurtenis een grote inspiratiebron was geweest voor de Franse Revolutie, heerste er in het Frankrijk van de negentiende eeuw nog altijd veel bewondering voor de Verenigde Staten. Voor de Franse beeldhouwer Frédéric Bartholdi was de wereldtentoonstelling dan ook een geschikte gelegenheid voor een groot Frans geschenk, namelijk het Vrijheidsbeeld.

Uiteindelijk zou het nog heel wat jaren duren voordat het beeld uiteindelijk op het kleine eilandje in de monding van de Hudson geplaatst werd. Door een oorlog tussen Frankrijk en Duitsland en financiële problemen in zowel Frankrijk, dat volgens afspraak het beeld zou leveren, als in Amerika dat de sokkel zou bouwen, was het uiteindelijk pas in 1886 dat het beeld onthuld werd.

Bereikbaarheid van het Vrijheidsbeeld

De enige mogelijkheid het Vrijheidsbeeld op Liberty Island te bereiken is per veerboot, welke vertrekt vanaf Battery Park op de zuidelijke punt van Manhattan. Het dichtstbijzijnde metrostation is Bowling Green op lijnen 4 en 5. De veerboot vaart vervolgens door van Liberty Island naar het nabijgelegen Ellis Island en daarna weer terug naar Manhattan, waardoor een bezoek aan beide eilanden goed te combineren valt.

Praktische informatie van het Vrijheidsbeeld:

  • Engelse naam: Statue of Liberty
  • Openingstijden: dagelijks van 8:30 tot 17:15, gesloten op 25 december
  • Toegangsprijs: $12 voor de veerboot en $3 voor het standbeeld zelf
  • Nabije attracties: Ellis Island
  • Tijdsbestek: 1,5 uur