Het Rome van de renaissance en barok

Rome behoort met talloze schitterende pleinen, paleizen en kerken zonder enige twijfel tot de meest sierlijke en stijlvolle steden van de Italiaanse renaissance.

Trevifontein

Naast de imposante ruïnes van de Romeinse oudheid, staat Rome minstens zo bekend om talloze van de meest sierlijke bouwwerken van de renaissance. Dit is grotendeels het resultaat van de inspanningen van enkele pausen. Verbolgen dat Rome het in die tijd moest afleggen tegen opkomende steden zoals Florence en Milaan, ondernamen ze vanaf de vijftiende eeuw verwoede pogingen de stad weer een groots aanzien te geven. Grote namen zoals Michelangelo, Rafaël en Bernini werden naar de stad getrokken en er werden zelfs talloze wedstrijden voor architecten georganiseerd om belangrijke openbare pleinen en paleizen aan te leggen.

Het resultaat is er bijzonder stijlvol te noemen. Het gehele tegenwoordige stadscentrum, gelegen ten noorden van de oude overblijfselen uit de tijd van het Romeinse Rijk, kenmerkt zich door de meest magnifieke pleinen, fonteinen, paleizen en kerken. Enkele hiervan behoren zelfs tot de populairste attracties van heel Rome, met het prettige voordeel dat ze vrijwel allemaal gratis te bezichtigen zijn.

Bezienswaardigheden Rome

Zeer herkenbare bezienswaardigheden uit deze tijd zijn uiteraard de vele elegante pleinen in de stad. Neem bijvoorbeeld de Piazza del Popolo, met een in die tijd weer populaire Egyptische obelisk en omringd door enkele prachtig versierde kerken en fonteinen. Aan de noordzijde van het plein is zelfs een door de befaamde Bernini volledig in barokke stijl herbouwde stadspoort uit het oude Rome te vinden. De Piazza Navona elders in de stad, voorzien van enkele zeer artistieke fonteinen aan de hand van dezelfde architect, is voor toeristen minstens zo interessant. Een nog veel bekendere fontein uiteraard is de overdadig weelderig versierde Trevifontein, zonder twijfel een meesterwerk van de barok.

Naast de pleinen zijn het ook andere openbare plekken en talrijke schitterende paleizen die Rome tot een van de middelpunten van de renaissance maakten. Zo zijn er bijvoorbeeld de majestueuze Spaanse Trappen welke omgeven zijn door enkele van de meest respectabele architectuur van de stad. Ook paleizen zoals die van de Capitolijnse Musea, deels ontworpen door Michelangelo, trekken alleen al door de prachtige gevels veel bekijks. Andere goede voorbeelden zijn de Villa Borghese met de rijke omliggende tuinen en de Villa Farnesina in de wijk Trastevere.

Spaanse trappen Rome
Foto door Anastasia Dav via Pexels

Met de paus als drijvende kracht achter de renaissance, zal het niet als een verrassing komen dat in deze tijd ook vele adembenemend mooie religieuze gebouwen verrezen. Misschien wel de beste voorbeelden zijn in Vaticaanstad zelf te vinden. Zo is het interieur van de Sint-Pietersbasiliek als beroemdste kerk ter wereld onovertroffen. De Sixtijnse Kapel er meteen naast doet er door de prachtige fresco’s van Michelangelo echter niet veel voor onder, terwijl er in de Vaticaanse Musea tevens verbluffende wandschilderingen van Rafaël te vinden zijn. Ook elders in de stad zijn enkele zeer sierlijke kerken te vinden, waaronder bijvoorbeeld de Sint-Jan en het aangrenzende Paleis van Lateranen.