Het Paleis van Caserta

Het Paleis van Caserta was de residentie van de voormalige koningen van Napels en behoort tot de grootste en meest weelderige barokke paleizen ooit gebouwd.

Het paleis van de voormalige koningen van Napels in het plaatsje Caserta is een soms over het hoofd geziene toeristische attractie in de Italiaanse regio Campanië. Toch, als je er eenmaal voor staat is het door de enorme afmetingen juist erg moeilijk om het niet te zien. Zelfs nu, meer dan twee eeuwen nadat het voltooid werd, geldt het nog altijd als een van de grootste paleizen ooit gebouwd. Met een extreem rijk versierd interieur en prachtige koninklijke tuinen is het een toeristische attractie die je absoluut niet mag missen.

Bezienswaardigheden bij het Paleis van Caserta

De geschiedenis van het paleis gaat terug tot de de achttiende eeuw, de tijd dat Napels de hoofdstad was van een prestigieus koninkrijk dat het hele zuiden van Italië besloeg. Bij een prestigieus koninkrijk hoorde een prestigieus paleis, en geïnspireerd door Versailles bij Parijs werd opdracht gegeven voor een soortgelijk gigantisch bouwwerk net iets buiten Napels. De architect was de Nederlandse Lodewijk van Wittel, beter bekend onder zijn Italiaanse naam Luigi Vanvitelli.

Iedereen die Versailles heeft bezocht zal in het Paleis van Caserta meteen talloze gelijkenissen kunnen ontwaren. Zo kent het paleis eveneens een enorme gevel en enorm uitgestrekte tuinen. Ook de afmetingen zijn vergelijkbaar, want het Paleis van Caserta is met een lengte van 247 en een breedte van 184 meter simpelweg ontzettend groot. Het kent verder twee elkaar kruisende tussenvleugels waardoor er vier grote binnenplaatsen gevormd worden en is gebouwd in de in die tijd populaire barokstijl. Binnenin bevinden zich maar liefst 1200 kamers, waarvan er enkele tientallen met bijzonder fraaie fresco’s te bezichtigen zijn. Verdere hoogtepunten zijn de persoonlijke vertrekken van de koning en de gigantische maar zeer sierlijke trappen waarop bezoekers werden ontvangen. Ook de prachtig versierde badkamers, een bibliotheek, een theater en een volledig museum over opera binnen het paleis zijn de moeite van het bekijken zeker waard.

Naast het paleis zelf, zijn het ook de tuinen die niet gemist mogen worden. Een Engelse tuin, talloze fonteinen, nep-ruïnes en een nagemaakte Romeinse crypte met daarin beelden uit Pompeii trekken hier de meeste bezoekers. De tuinen zijn zeer uitgestrekt en lenen zich voor prachtige wandeltochten. Net iets ten noordwesten van het terrein is wellicht ook de zijdeweverij van San Leucio interessant. Deze werd namelijk samen met het paleis in opdracht van de koning gebouwd en is onderdeel van dezelfde vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Praktische informatie van het Paleis van Caserta

Het Paleis van Caserta ligt in het plaatsje met dezelfde naam, ongeveer 30 kilometer ten noorden van Napels. Per auto kun je de A1 richting Rome volgen tot de afslag Caserta en dan de borden volgen. Ook zijn er regelmatige treinen, waarbij het treinsstation in Caserta meteen tegenover het paleis te vinden is. San Leucio ligt net buiten de tuinen van het paleis.

  • Naam in het Italiaans: Reggia di Caserta
  • Toegangsprijs: €12 (€9 enkel voor het paleis, €3 enkel voor de tuinen), gratis voor EU-inwoners tot 18 en vanaf 65 jaar
  • Openingstijden: woensdag tot maandag van 8:30 tot 19:30, de tuinen sluiten voor zonsondergang
  • Aanbevolen tijdsbestek: een halve dag
  • Italiaanse regio: Campanië