Harlem (New York)

Als zowel beroemde als geduchte zwarte wijk, zal Harlem voor iedereen geïnteresseerd in de Afrikaans-Amerikaanse cultuur zonder meer op het programma staan.

Zonder twijfel een van de bekendste maar ook beruchtste wijken van New York is Harlem. Oorspronkelijk een door Nederlandse kolonisten gesticht agrarisch dorpje, werd het na de afschaffing van de slavernij een erg populaire bestemming voor het zwarte deel van de Amerikaanse bevolking. Dit leidde in Harlem vervolgens weer tot een enorme opleving van de Afrikaans-Amerikaanse cultuur in de decennia voor en na de Tweede Wereldoorlog. Ook kwam de wijk echter bekend te staan om haar politiek activisme en georganiseerde criminaliteit, een reputatie die het nog altijd maar moeilijk kan afschudden. Voor toeristen is de kans om neergeschoten te worden sinds uitgebreide politieacties in de jaren 1990 niet meer zo heel groot.

Bezienswaardigheden Harlem

Afgezien van de gangsters, is Harlem het bekendst door de bijzonder levendige en onstuimige culturele bloei gedurende de twintigste eeuw. Veel legendarische theaters en clubs vormen vandaag de dag om deze reden nog altijd grote toeristische attracties. Zo is er het Apollo Theater, waar bijvoorbeeld jazz-zangeres Ella Fitzgerald en popidool Michael Jackson aan het begin van hun carrière regelmatig optraden. De Amateur Night at the Apollo trekt tegenwoordig elke woensdag nog erg veel publiek. Naast talloze sfeervolle jazz-clubs en theaters vormden ook de kerken van het religieuze Harlem belangrijke culturele centra. De Abyssinian Baptist Church, welke in de negentiende eeuw gesticht werd door Ethiopische zeelieden, is misschien wel het beste voorbeeld. Wil je nog veel meer over de culturele bloei van Harlem te weten komen, dan is het Schomburg Center for Research in Black Culture hiervoor de aangewezen locatie. Onderdeel van de New York Public Library, vind je hier ook talloze exhibities over de geschiedenis van de wijk.

Verder is Harlem het beste te ervaren door simpelweg de straten te verkennen. Zo vind je er talrijke historische, uit bruin zandsteen opgetrokken panden die zeer kenmerkend voor het New York van een eeuw geleden zijn. Complexen zoals Graham Court in de stijl van de Italiaanse renaissance zou je daarnaast waarschijnlijk niet eens in Harlem verwachten. Ook het voormalige huis van Alexander Hamilton, een van de Founding Fathers van de Verenigde Staten, is een grote publiekstrekker. Daartegenover heb je echter ook plaatsen zoals de Dunbar Apartments, gebouwd voor de armen in opdracht van Rockefeller Junior die ook verantwoordelijk was voor het Rockefeller Center. De Harlem YMCA is een goed voorbeeld van een wooncomplex met een geschiedenis van politiek activisme en was onder andere waar Malcom X zijn onderdak had.

Wil je toch meer de sfeer van het leven op straat in Harlem proeven, dan is een bezoek aan het Marcus Garvey Park aan te raden. Enigszins vervallen, vind je hier een stalen brandtoren uit de negentiende eeuw en heb je een redelijk uitzicht op Central Park en de wolkenkrabbers van Midtown. Rucker Park met veel basketbalvelden aan de andere kant van Harlem is waar veel succesvolle spelers in de NBA ooit aan hun carrière begonnen.

Bereikbaarheid Harlem

Harlem strekt zich uit ten noorden van Central Park, waarbij het belangrijkste deel tussen 125th en 135th Street te vinden is. De metrostations 125 Street en 135 Street op lijnen A, B, C en D vormen hiervoor het beste uitgangspunt, hoewel ook de gelijknamige stations op lijnen 1 en 2 erg centraal liggen.

Praktische informatie Harlem: