Ground Zero in New York

Ground Zero, de plaats waar op 11 september 2001 de Twin Towers van het World Trade Center ten gronde gingen als gevolg van een terroristische aanval, is een sombere maar toch veel bezochte toeristische bezienswaardigheid in New York.

Ground Zero in New York

Hoewel het inmiddels al ruim meer dan tien jaar geleden is, staan de datum 11 september 2001 en de beelden van twee vliegtuigen die de Twin Towers van het World Trade Center in New York doorboorden ongetwijfeld nog in ieders geheugen gegrift. Het was een keerpunt in de moderne wereldgeschiedenis en had een enorme impact op de Amerikaanse samenleving. Hoewel op dit moment het nieuwe World Trade Center nog steeds onder constructie is, kunnen veel toeristen het niet laten een bezoek te brengen aan de plaats waar meer dan drieduizend mensen hun noodlot vonden. Het tussen de nieuw te verrijzen torens gebouwde 9/11 Memorial is reeds geopend voor het publiek, terwijl het ernaast gelegen 9/11 Memorial Museum naar verwachting in de loop van 2013 haar deuren zal openen.

Bezienswaardigheden Ground Zero

Een bouwput is doorgaans niet een gebruikelijke toeristische attractie, maar desondanks trekt Ground Zero – zoals de plaats waar eens de torens van het World Trade Center stonden vaak genoemd wordt – elke dag talloze bezoekers. Op dit moment is het mogelijk de vorderingen van de bouw van de nieuwe torens te bezichtigen, waarbij 1 World Trade Center, de hoogste van de te verrijzen torens, in 2013 voltooid zal zijn. Het zal dan meteen de hoogste toren van de Verenigde Staten worden en tevens over een observatieplatform met een prachtig uitzicht op Manhattan beschikken. Van de overige gebouwen van het complex is een van de minder hoge torens, namelijk 7 World Trade Center, momenteel reeds in gebruik. Verder zijn behalve het nieuwe World Trade Center ook het 9/11 Memorial en het 9/11 Memorial Museum erg interessant voor toeristen.

9/11 Memorial

Het monument gebouwd ter nagedachtenis van de aanslag op 11 september 2011 bestaat in feite uit een groot aangelegd park, met op de plaats waar de originele Twin Towers gestaan hebben twee grote uitgravingen waar watervallen in verwerkt zijn. Langs de rand van deze uitgravingen zijn de namen van slachtoffers te vinden, terwijl het voor bezoekers verder mogelijk is het monument binnen te gaan en achter de watervallen een blik te werpen op de plaats waar de originele torens gestaan hebben. Vanwege de bouwwerkzaamheden aan het World Trade Center is het op dit moment nog noodzakelijk je bezoek via de officiële website te reserveren.

Ground zero

9/11 Memorial Museum

Het 9/11 Memorial Museum, dat oorspronkelijk op 11 september 2012 gereed zou zijn maar door vertraging pas in 2013 haar deuren opent, zal een ondergronds museum zijn met onder andere brokstukken van de originele Twin Towers.

Bereikbaarheid Ground Zero

Het World Trade Center, het 9/11 Memorial en het 9/11 Memorial Museum zijn te vinden in Downtown New York. Er zijn een groot aantal metrostations in de buurt waardoor het eenvoudig te bereiken is. Een voor de hand liggend station isWorld Trade Center op lijn E, maar ook vanaf Park Place op lijnen 2 en 3, Chambers Street op lijnen A en C en Cortland Street op lijnen N en R is alles binnen enkele minuten te aflopen.

Praktische informatie Ground Zero:

  • Engelse naam: Ground Zero / World Trade Center site
  • Openingstijden: 9/11 Memorial doordeweeks van 10:00 tot 20:00, in het weekend en op feestdagen van 9:00 tot 20:00
  • Toegangsprijs: het 9/11 Memorial is gratis toegankelijk
  • Nabije attracties: Wall StreetBrooklyn BridgeChinatown
  • Tijdsbestek: 1 uur