Vakantie Genua

Als een van de grootste havens van de Middellandse Zee is Genua perfect geschikt voor hen die het maritieme Italië van dichtbij willen ervaren.

Ook wel bekend onder de bijnaam la Superba vanwege haar glorieuze verleden, is Genua de grootste haven van Italië. Ooit een kleine Griekse nederzetting, was het in de middeleeuwen dat de stad uitgroeide tot een van de vier belangrijke maritieme handelsrepublieken. Samen met Venetië, Pisa en Amalfi beheerste het destijds namelijk handelsnetwerken die zich uitstrekten door heel het Middellandse Zeegebied. Veel van de vergaarde rijkdom is nog altijd terug te zien in de barokke en rococo architectuur van Genua. De direct omgeving van de Italiaanse Rivièra is daarnaast voor veel toeristen ook zeer appetijtelijk.

Bezienswaardigheden Genua

Doordat het ingeklemd ligt tussen de uitlopers van de Apennijnen en het sprankelende water van de Ligurische Zee, is Genua vooral een vrij langgerekte stad. Opgekomen tijdens de middeleeuwen, zijn er in het centrum nog veel kleine, kronkelende straatjes met kleurrijke oude huizen te vinden. Uit deze tijd stamt ook de kathedraal, die met enorme wandschilderingen en een meer dan duizend jaar oude schatkamer zeker niet overgeslagen mag worden. Minstens zo indrukwekkend zijn de stadsmuren, met talloze poorten, torens en forten tegenwoordig nog altijd de grootste van Italië.

Na de middeleeuwen begon de vergaarde welvaart van Genua zich steeds meer te vertalen in sierlijke barokke en rococo bouwwerken. Enkele goede voorbeelden hiervan zijn te vinden rond het Piazza De Ferrari, een groot plein met een imposante fontein. Rond het plein staan een aantal statige gebouwen, waaronder banken, een negentiende-eeuws theater en het paleis van de Doge die in het verleden over de stad heerste. Hoewel de familie van de Doge de machtigste van de stad was, lieten ook andere rijke geslachten weelderige paleizen aanleggen. De meeste hiervan zijn terug te vinden zijn in de Via Garibaldi.

Andere toeristische hoogtepunten zijn verder de wijk Boccadasse met de oude, pittoreske haven en een lange promenade met typisch Italiaanse ijskraampjes. Iets de bergen in vind je daarnaast het Cimitero monumentale di Staglieno, een van de grootste begraafplaatsen van Europa. Aangelegd als een groot park met standbeelden en een groot pantheon is het zeker een heel ander soort bezienswaardigheid. Ook enigszins afwijkend maar interessant is tenslotte het aquarium van Genua, dat tot de grootste ter wereld behoort.

Praktische informatie Genua

Hoewel Genua een erg grote stad is, zijn er vanaf Nederland geen rechtstreekse vluchten. Een mogelijkheid is eerst naar Milaan te vliegen, vanaf waar het ongeveer twee uur rijden is. De trein legt de afstand iets sneller af. Ook met het nabijgelegen Turijn en de steden van Emilia-Romagna zijn er goede verbindingen.

  • Aantal inwoners: 608.000
  • Stad gesticht in: 6e eeuw voor Christus
  • Italiaanse regio: Ligurië
  • Afstand vanaf Rome: 500 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: drie dagen